Analyse van de Palio van 2 juli 2018

De Palio kondigt zich aan als “warm”, ver boven het gemiddelde, door de aanwezigheid van liefst zes rivalen, waaronder de drie grootste en rijkste contrade die alle een bijzondere reden hadden om te winnen. Istrice na de ramp van de “cappotto” van Lupa in 2016, Nicchio en Chiocciola omdat zij sedert 1998 en 1999 tevergeefs wachten op een overwinning. Wij werden op onze wenken bediend in een opnieuw vreemde Palio met merkwaardige beslissingen.

Lees voor meer duiding  het artikel van 22 juni : Een week voor de Tratta . Prognose ruiters en paarden en strategieën.

Tot ieders verbazing bleken de beste paarden zoals Sarbana en Oppio en enkele veelbelovende debutanten uitgesloten te zijn op de Tratta. Iedereen verdacht onmiddellijk de capitani van de zes rivalen dat zij deze paarden hadden uitgesloten in de hoop dat geld ipv paarden deze Palio zou beslissen, dwz  dat zij met hun geld de beste ruiters zouden kunnen engageren die dan de doorslag zouden geven ipv de kwaliteit van de paarden. Er werd trouwens gefluisterd dat Nicchio een ongelooflijk budget van liefst twee miljoen euro klaar had liggen. Niet te verifiëren, maar dat er veel geld klaar ligt bij Nicchio en Chiocciola weet iedereen.

Achteraf bleek dat de beste paarden waren geschrapt niet door de capitani maar door de veeartsen van de stad, die hiermee opnieuw zeer werden bekritiseerd en het zou best kunnen zijn dat 2018 hun laatste dienstjaar is en dat we in 2019 nieuwe gezichten zien.

Alleen Porto Alabe, de verrassende winnaar van augustus 2018, was erbij met vier andere paarden die reeds hadden deelgenomen en vijf debutanten. En onmiddellijk sensatie : tijdens de eerste oefenrit bleek dat de vier meest geambieerde ruiters het geld van de grote contrade hadden  geweigerd en hadden gekozen voor kleinere wijken met bescheidener budgetten. Bartoletti had gekozen voor Giraffa waarvoor hij vorig jaar had gewonnen, dus met een zeer beperkte oorlogskas, en met Solo Tue Due, een snel paard maar zonder derde ronde. Vraag : was het uithoudingsvermogen van dit paard toegenomen. Tijdens de oefenritten liet Bartoletti niets zien. Atzeni weigerde, zoals voorspeld, Nicchio en koos voor Oca met Porto Alabe, geen superpaard maar met zeer veel ervaring. Andrea Mari koos voor Drago en debutant  Rocco Nice. Kenners zagen onmiddellijk de grote motor waarover dit paard beschikt en hij werd de favoriet. Carlo Sanna koos Leocorno en Rocco Ro, en werd de favoriet van een ander groep kenners. Istrice gaf alle hoop op en koos Ricceri. Nicchio koos de oude meester Bruschelli en Chiocciola Elias Mannucci, dwz zij moesten proberen met geld er het beste van te maken. Tartuca haalde na zes  jaar afwezigheid Chessa terug. Duidelijker kan men niet zeggen dat er een killer op het paard zat tegen Chiocciola. Valdimontone had de ervaren Zedde gekozen om Nicchio te counteren.

De loting der plaatsen maakte de koers onmiddellijk interessant. Medefavoriet Oca op de eerste plaats. Maar Tartuca kreeg de tweede plaats terwijl rivaal Chiocciola de start moest geven. Onmiddellijk, en tegen alle regels in, verliet Tartuca de nochtans uitstekende tweede plaats en posteerde zich voor de verrochino,  dwz de doorgang waarlangs Chiocciola de start moest geven. Vroeger nog gezien, maar nooit zo uitgesproken en zo aggressief en dat gedurende liefst 1 uur en 5 minuten.

Andere favorieten  Giraffa, Leocorno en Drago namen plaatsen zes en zeven en acht in, dus redelijk hoog, en Valdimontone de negende plaats, die werd ingenomen door Tartuca. Dus liet Montone zich zakken  achter en naast en voor rivaal Nicchio op de vierde plaats, maar in realiteit de derde plaats, want Lupa op drie posteerde zich naast rivaal Istrice op vijf. Je zag onmiddellijk aan hun slap gedoe, dat ze er een gezondheidswandeling van zouden maken ipv een felbetwist duel. Gedurende 1 uur en 5 minuten deed de starter allen moeite van de wereld om Tartuca van 9 naar 2 te krijgen en Montone van 4 naar 9 , maar tevergeefs. De Palio zat muurvast.  Ook viel de grote zenuwachtigheid op van Rocco Nice van Drago met Mari.

En dat gebeurde er iets zeer vreemd. De ruiters werden weer buiten de trouwen geroepen om te kalmeren. Er ontsponnen zich enkele vreemde conversaties tussen Atzeni voor Oca en de twee zondaars, die op hun beurt onder mekaar fluisterden. En kijk, iedereen terug tussen de touwen, en Tartuca en Valdimontone posteerden zich achter hun collega’s en lieten een opening voor Chiocciola die onmiddellijk de start gaf. Drago als eerste weg, gevolgd door Oca en Giraffa en vervolgens Leocorno, maw de vier contrade zonder rivalen en met de beste fantini.

In de eerste San Martino het drama : Mannucci voor Chiocciola kwam zeer zwaar ten val en werd nog aangetikt door een paard. Zedde voor Montone kwam naast Nicchio, gaf Bruschelli een elleboogstoot, viel zelf waarop Bruschelli enkele keren tegen de matrassen botste en uiteindelijk ten val kwam, met hemd en broek volledig kapotgescheurd. Vooraan ging Drago door, even belaagd door Giraffa maar toen bleek dat Solo Due Tue niets had gewonnen aan uithoudingsvermogen en hij begaf bij het begin van de derde ronde waarop Oca nog een laatste vergeefse aanval inzette.

Fantastische overwinning van Drago met een herboren Mari die zijn zesde Palio won en een ontdekking van een nieuwe winnaar, Rocco Nice.

Geen Palio zonder polemieken. Mari werd, zoals gebruikelijk, belaagd door de uitzinnige Dragaioli die hem wilde knuffelen, maar hij hield ze van zich af met zijn zweep. Nooit gezien bij een overwinnaar en niet gesmaakt in Siena : “Wij moeten fantini  kunnen afslaan, en nu slaan zij ons af. Waar gaat de wereld naartoe ? ” Zeer voorspelbaar brak er na de koers een korte vechtpartij uit op de piste  tussen Nicchio en Montone.

Zeer benieuwd hoe de nieuwe Burgemeester De Mossi zal reageren. Hij is vorige week verkozen tot nieuwe burgemeester van een centrum-rechtse coalitie na ruim 70 jaar rood bewind van communisten, socialisten en de Partito Democratico. Er zal een nieuwe wind waaien in de stad en ook op Paliogebied. De Mossi  is een advocaat, geboren en getogen in Siena  met grote kennis van de Palio en alle gevoeligheden, en zeer streng en autoritair, zoals bleek tijdens de Paliodagen waarin hij enkele capitani de les heeft gelezen over ongewenst gedrag tijdens het feest. Er schijnt een einde te kunnen komen aan decennia van laks beleid en permissiviteit om de kiezers niet voor het hoofd te stoten.

Grote vragen :

  • Zal hij afrekenen met de becritiseerde dierenartsen en hen vervangen ?
  • Zal hij eindelijk het reglement keihard toepassen en de zondaars, fantini en verantwoordelijke contrade, bestraffen voor hun gedrag tijdens de starprocedure en in de koers ? Valdimontone en Tartuca en ook Lupa die nooit op hun plaats hebben gestaan en 1 uur en 5 minuten de koers hebben gegijzeld, en de elleboog van Valdimontone in de eerste bocht van San Martino.
  • Zal hij de rellen tussen Nicchio en Valdimontone bestraffen ? Als advokaat heeft hij relschoppers verdedigd en tegelijkertijd gezegd dat hij het niet zou toelaten als burgemeester. En pikant detail ; De Mossi is een ex-mangino (assistent van de capitano) van ……. Nicchio.

Het wordt een mooie herfst, maar eerst nog de Palio van 16 augustus overleven.

 

Jan Gilliams