Arturo Dejana detto Pel di Carota overleden

Dejana debuteerde op de Piazza in 1964 toen hij de batterie reed voor de tratta. Hij zou ook 2 prove rijden voor Giraffa. Zijn naam en faam heeft hij te danken aan de palio van juli 1966. De eerste prova rijdt hij voor Pantera, maar het was Istrice die hem engageerde nadat ze eerder Peppinello en Parti en Vai hadden geprobeerd voor de moeilijke taak om de rivaal te stoppen. De bescheiden debutant Bolera gaf geen kans op een overwinning. Rivaal Lupa hoopte op een nieuwe overwinning sinds 1952 met Bozzolo op Danubio. Het hoofddoel van Pel di Carota was echter het neutraliseren van de grijze Danubio. Deze was gevaarlijker zonder dan met fantino. Dejana maakte het Bozzolo moeilijk tussen de touwen en zorgde ervoor dat hij ten val kwam ter hoogte van Fonte Gaia. Vervolgens greep hij Danubio bij de teugels en liet hem pas los ter hoogte van de kapel toen de achterstand onoverbrugbaar was. De dankbaarheid van de Istriciaoli was enorm. Het leverde hem voor die tijd een ongezien zware straf op van maar liefst 8 palio’s.

Na de lange diskwalificatie keerde Pel di Carota in de jaren ’70 terug, maar zowel in juli bij Selva als in augustus bij Onda werd hij na de provaccia vervangen door Ciancone. Ook in juli 1971 reed hij enkele prove voor Onda op Gabria. Pas in juli 1972 kreeg hij een nieuwe kans bij Selva. De koers was kleurloos en eindigde met een val in de tweede San Martino. In augustus 72 reed hij nog 3 prove voor Pantera, in 1973 bij Selva 2 prove op Panezio en de derde oefenrit bij Istrice op Quebel.

Tot 1975 reed hij steevast de batterie maar een nieuwe echte kans op de Piazza kwam er niet. In augustus 1984 verscheen hij alsnog een allerlaatste keer op de Piazza op de tratta op Calef. Hij was toen 46 jaar.

Zijn heldendaad in 1966 voor Istrice zorgde ervoor dat hij vandaag nog steeds een graag geziene gast in de wijk. Zo kwamen we hem tegen in Il Vinaio in Via Camollia in oktober 2018 tijdens de Straordinario. Hij kwam niets te kort laat ons stellen!

Arturo Dejana werd 84 jaar.

Enkele jaren geleden draaide Ricordi di Palio een docu over en met hem.