Gemeenteraad keurt nieuw reglement Protocollo goed

Afgelopen woensdag, 18 januari, keurde de gemeenteraad van Siena het nieuwe reglement omtrent het Protocollo goed. Hierin staan de regels voor de paardeneigenaars die hun paarden willen aanbieden op de Palio. Het reglement werd voorgesteld aan de 17 kapiteins en de aanwezige paardeneigenaars.

Grootste en belangrijkste verandering is de diskwalificatie voor paarden die zich op het laatste ogenblok niet aanbieden. Dit is een reactie op het terugtrekken van paarden de dag van de tratta vorig jaar in juli (2022) en de gevolgen daarvan. Paarden die zonder geldige reden niet worden aangeboden zullen voor maar liefst 3 jaar worden uitgesloten; waarvan 1 het huidige jaar.

Daarnaast worden ook 3, door de contrade vertrouw dierenartsen aangesteld om de contrade te beschermen. Er zijn 6 trainingen op de piste van Mociano voorzien en 4 op die van Monticiano.

In het programma Il Palio del Inverno van gisterenavond (19/1) werd aandacht geschonken aan deze beslissingen. We delen graag de video voor de geïnteresseerde lezers.