De 10 wijken op een rij voor de Palio van 2 luglio 2017

Vanavond om 19u30 rijden we de Palio van Siena met 10 wijken. Met Leocorno-Civetta, Aquila-Pantera en Onda-Torre tellen we 3 rivaliteiten. Er debuteren maar liefst 4 paarden : Querida De Marchesana (Torre), Solu Tue Due (Selva), Tornasol (Tartuca) en Su Re (Bruco).  We tellen ook 1 ex-winnaar, namelijk : Mississippi (Pantera).

Dertien jaar na zijn laatste Palio (agosto 2004) duikt Velluto (Dino Pes) terug op tussen de fantini. Ook Salasso, die in 2015 niet reed keert terug. Daarnaast debuteert Andrea Coghe onder de naam Tempesta.

Hoewel er weinig prove gereden zijn proberen we toch een overzicht te maken van favorieten, outsiders en mogelijke verrassingen :

FAVORIETEN :

Giraffa: Scompiglio wilde vooraf echt Sarbana aan zijn zijde, en kreeg hem ook bij Giraffa. De merrie is zeer alert tussen de touwen en met een snel startende Scompiglio weet je het wel! We moeten er ook wel bijzeggen dat zijn eerste San Martino gisteren dramatisch was. Vanavond eens kijken of dit opgelost geraakt.

Tartuca: Op puur strategisch niveau gezien is dit dé favoriet. Trecciolino zit op een voor hem heel bekend paard. Hierdoor is Tartuca de te kloppen wijk vanavond.

Civetta: Ook dit is een topkoppel. De fantino kennen we allemaal en ook het paard stond op elke mogelijke lijst van 10 paarden (lotto in alto en lotto livellato). Civetta zal op de voorste lijnen te vinden zijn. Benieuwd naar wat de rivaal hier tegenover zet.

Onda: Porto Alabe heeft 8 koersen gereden ondertussen en nooit laten zien dat hij een palio kon winnen. De aanwezigheid van Tittia verandert een en ander. Als Onda erin slaagt om bij de eerste 3 te draaien in de eerste San Martino letten we echter beter op!

OUTSIDERS

Pantera: Het paard is het enige van de 10 dat een Palio wist te winnen, maar de aanwezigheid van rivaal Aquila zou wel eens roet inhet eten kunnen gooien. Ook is het uitkijken of Bellocchio erin slaat om Mississippi te controleren tussen en of achter de touwen.

Bruco: Salasso heeft echt niets te verliezen. Hij keert terug naar de Piazza en zal er alles aan doen om zich te bewijzen. Het paard is onbekend maar wie kan er beter een paard interpreteren dan Ricceri ?

Aquila: Renalzos keert na een jaar terug naar de stal van Aquila. Wat heeft hij bijgeleerd? We weten dat Brigante zich wil onderscheiden op de Piazza. Met de aanwezigheid van Pantera zal hij echter op twee paarden moeten wedden.

VERRASSINGEN

Selva: Hoewel het paard debuteert is het wel één waar veel ver gesproken werd in het voorjaar. Ook de fantino is debutant MAAR heeft veel zin om zich te bewijzen. Selva rijdt dus een Palio waarin het echt niets te verliezen heeft.

Torre: Geen geluk bij de loting voor Torre met dit paard waarvan gezegd wordt dat het niet zo’n grote snelheid heeft. Ze zullen geluk moeten hebben, zowel tussen de touwen ALS in de koers. Daarnaast moeten ze uitkijken naar Onda en vooral Tittia.

Leocorno: De kapitein heeft over verklaard dat hij wil winnen. We zullen hem dus moeten geloven. Er zijn echter enkele onbekende factoren die meespelen : hoe reageert Dino Pes na 13 jaar en hoe gaan ze om met de rivaal Civetta.

Contrada Cavallo Fantino
Pantera Mississippi (6/1) Bellocchio (4/0)
Onda Porto Alabe (8/0) Tittia (26/5)
Leocorno Quasimodo Di Gallura (1/0) Velluto (8/0)
Torre Querida De Marchesana (0/0) Grandine (6/0)
Civetta Smeraldo Nulese (2/0) Brio (25/5)
Selva Solu Tue Due (0/0) Tempesta (0/0)
Aquila Renalzos (1/0) Brigante (5/0)
Tartuca Tornasol (0/0) Trecciolino (48/13)
Giraffa Sarbana (0/0) Scompiglio (18/4)
Bruco Su Re (0/0) Salasso (21/3)

De Palio wordt uitgezonden op RaiDue en is in Belgie te bekijken via ProximusTV (285). Hopelijk hebben ze in Nederland evenveel geluk! Het zal jammer genoeg onmogelijk zijn de koers op de livestream van Canale3Toscana te zien daar deze verplicht worden deze af te zetten zolang de koers duurt (rechten Rai). Met een beetje goeie wil kan je wel een (illegale) livestream van RaiDue vinden 😉

Een overzicht uitgegeven door de stad Siena vind je hier.