De 10 wijken op een rij voor de Palio van 2 luglio 2018

Vanavond om 19u30 rijden we de Palio van Siena met 10 wijken. Met Istrice-Lupa, Chiocciola-Tartuca en Nicchio-Valdimontone tellen we 3 rivaliteiten.

Er debuteren maar liefst 5 paarden : Tabacco (Nicchio), Rocco Nice (Drago), Trattu De Zamaglia (Istrice), Rombo de Sedini (Tartuca) en Sorighittu (Lupa).  We tellen ook 1 ex-winnaar, namelijk : Porto Alabe (Onda augustus 2018) .

Opvallend bij de fantini is de terugkeer van Andrea Chessa detto Nappa II die geen palio meer reed sinds 2012.

Hieronder een overzicht van favorieten, outsiders en mogelijke verrassingen :

FAVORIETEN :

DRAGO: Andrea Mari heeft zich vier dagen verborgen gehouden. Geen enkele keer probeerde hij Rocco Ro, door ingewijden beschouwd als de nummer één van het lot. Bij Drago, ene wijk zonder rivaal kan hij zijn eigen koers rijden. We zullen hem ongetwijfeld zien vanavond.

GIRAFFA: Scompiglio wilde Solu Tue Due kost wat kost berijden. Hij liet er Chiocciola met wie hij een goede band heeft voor staan. Bartoletti keert terug naar Giraffa voor wie hij exact een jaar geleden won op Sarbana. Een goede startpositie is essentieel voor deze fantino die het vooral moet hebben van zijn snelle start. Als hij als eerste draait in San Martino zal het moeilijk zijn voor de anderen.

OCA: Giovanni Atzeni krijgt een uitstekende kans om terug aan te knopen met een overwinning. De laatste jaren kende Tittia weinig geluk met startposities. Deze keer hoopt hij te kunnen profiteren van de grote motor van Port Alabe. Een paard met een sterke derde ronde. Let wel : het is op dat paard dat hij een jaar geleden de palio niet kon winnen terwijl hetzelfde paard dat met Brigante in augustus wel deed.

LEOCORNO: We sluiten de verzameling van favorieten af ​​met de laatste contrada zonder rivaal. Rocco Ro is een sterk paard maar daar was tijdens de prove weinig van te zien. Klikt het met Brigante; want deze heeft de wens om te bevestigen na zijn goede zomer vorig jaar. Ook Leocorno wil na 11 jaar en 2 overwinningen van rivaal Civetta opnieuw aanknopen met een overwinning.

OUTSIDERS

CHIOCCIOLA: Eigenlijk is Chiocciola een favoriet, maar de aanwezigheid van rivaal Tartuca is een niet te onderschatten factor. De plaats tussen de touwen van hem maar ook van de rivaal zullen doorslaggevend zijn. Kan Turbine weerstaan aan de storende factor Nappa II ? En draait de pijlsnelle Renalzos wel ?

NICCHIO: Luigi Bruschelli zal proberen eindelijk zijn 14e overwinning te halen. Hij leest als geen ander de koers. Debutant Tobacco heeft goede kwaliteiten maar de aanwezigheid van rivaal Valdimontone zal het niet makkelijk maken. Trecciolino heeft de troeven om de verrassing van de koers te worden.

VALDIMONTONE: Ook Gingillo droomt van een derde overwinning. Hij rijdt echter een dubbele koers. Hij gelooft in de kwaliteiten van Remistirio maar moet ook met meer dan één oog letten op rivaal Nicchio. Vertrekken voor Nicchio zal doorslaggevend moeten zijn voor een goede koers.

ONBEKENDEN

LUPA: Sorighittu was een van de meest besproken paarden voor deze Quatro Giorni. Tijdens de prove verstopte Giosuè Carboni zich. Het doel van Lupa lijkt duidelijk : Istrice beletten van te winnen.

ISTRICE: Salasso is de ideale jockey om debuterend paard Trattu De Zamaglia te interpreteren. Volgens kapitein Franchi was Trattu de ‘verplichte 10e’ binnen het lot. In de eerste plaats kijken naar Lupa zal de opdracht zijn voor Salasso.

TARTUCA: Het doel van Tartuca is rivaal Chiocciola van de overwinning houden. Het kiezen voor fantino Andrea Chessa bevestigt dit. Nappa II lijkt na de prove klaar voor de strijd en is bereid alles te doen om Chiocciola van de overwinning te houden; te beginnen met het verstoren van de orde tussen de touwen.

Contrada Cavallo Fantino
Chiocciola Renalzos (3/0) Turbine (3/0)
Nicchio Tabacco (0/0) Trecciolino (49/13)
Oca Porto Alabe (10/1) Tittia (28/5)
Drago Rocco Nice (0/0) Brio (27/5)
Lupa Sorighittu (0/0) Carburo (2/0)
Istrice Trattu De Zamaglia (0/0) Salasso (22/3)
Valdimontone Remistirio (1/0) Gingillo (24/2)
Tartuca Rombo de Sedini (0/0) Nappa II (2/0)
Leocorno Rocco Ro (1/0) Brigante (7/1)
Giraffa Solu Tue Due (2/0) Scompiglio (20/5)

De Palio wordt uitgezonden op RaiDue en is in Belgie te bekijken via ProximusTV (285). Hopelijk hebben ze in Nederland evenveel geluk! Het zal jammer genoeg onmogelijk zijn de koers op de livestream van Canale3Toscana te zien daar deze verplicht worden deze af te zetten zolang de koers duurt (rechten Rai). Met een beetje goeie wil kan je wel een (illegale) livestream van RaiDue vinden 😉

Een overzicht gemaakt door de Stad Siena vind je hier.