Drago triomfeert met Andrea Mari op Rocco Nice

Rond 20 voor 9, meer dan een uur nadat de paarden het Palazzo Pubblico hebben verlaten komt Drago als eerste over de streep.  Het is de 38e overwinning voor Drago. Brio wint zijn zesde Palio terwijl het voor debutant Rocco Nice zijn eerste is. Daarenboven komt de Palio, gemaakt door cartoonist Emilio Giannelli terug naar de wijk waar hij contradaiolo is.

Rond 19u38 werden de tien wijken door de starten binnengeroepen : Oca, Tartuca, Lupa, Nicchio, Istrice, Giraffa, Leocorno, Drago, Valdimontone en Chiocciola die de start moest geven. Tartuca verlaat keer op keer zijn plaats en gaat voor het ‘poortje’ staan zodat Chiocciola niet kan komen. Hij wacht hem als het ware op.

Ook Valdimontone verlaat zijn positie om Nicchio te gaan opzoeken. Ook bij een tweede en derde poging om ze opnieuw uit te lijnen blijft Tartuca doorgaan. Uiteindelijk krijgt hij 3 officiële verwittigingen. Hiermee kan men in oktober aan de slag om de fantino te straffen voor zijn gedrag.

Rond 20 uur worden de paarden opnieuw verzocht om terug naar buiten te gaan. De barbaresci komen en controleren de paarden, geven de fantini wat te drinken. De spanning wordt even weggenomen.

Een kwartier later komt Chiocciola, maar de start wordt afgeblazen. Is het omdat men wat forceerde, of omdat Valdimontone omgedraaid stond, of is het een combinatie van dit alles ?

We konden in elk geval opnieuw beginnen. Rond half 9 worden de paarden voor de 6e keer binnengeroepen. Chiocciola komt redelijk snel maar opnieuw volgt een valse start, wederom omdat er geforceerd werd.

De zevende uitlijning is de goede. Een uur nadat ze voor de eerste keer werden binnengeroepen komt Chiocciola. Deze keer een goede start oordeelt de mossiere.

Drago schiet als eerste weg, gevolgd door Giraffa en Leocrono. In de eerste San Martino draait Oca als derde. Achter hen zien we Chiocciola vallen, net als Montone die Nicchio meesleurt in zijn val.

Drago behoudt zijn positie. Na de tweede Casato gaat Oca over Giraffa naar de tweede plaats. Gaat Porto Alabe net als vorig jaar door een sterke derde ronde naar de overwinning? Desondanks alle inspanningen komt hij geen meter dichter op Drago die als eerste over de meet komt.