De Estrazione van 10 juli 2022 en de strategische gevolgen ervan.

Vloeken in de kerk: grote en middelgrote en kleinere contrade.

Maar we beginnen eerst met een indeling in grote, middelgrote en kleinere contrade. Contradaioli haten deze indeling want voor hen bestaan er alleen maar contrade zonder onderscheid. Commentatoren hanteren deze begrippen echter meer als vroeger.

De volgorde is betwistbaar want gegevens over protettori (beschermers = leden) zijn niet altijd beschikbaar en wisselen soms. Wij hebben de laatste 35 jaar Chiocciola zien kleiner worden en Leocorno en Civetta zien groeien om maar iets te noemen. Dit wordt ook bepaald door resultaten wanneer contradaioli zich plotseling beter in hun vel beginnen te voelen, maar het is geen ijzeren wet. Hoe langer Bruco en Torre moesten wachten op een nieuwe zege, hoe groter ze werden.

Grote contrade.
Istrice – Nicchio – Torre – Bruco – Chiocciola – Oca – Valdimontone zijn de grootste contrade, waarschijnlijk in deze volgorde. Zij grenzen allen aan stadspoorten met mogelijkheid tot uitbreiding erbuiten, behalve Torre dat ingesloten ligt.

Middelgrote contrade
Tartuca (2.000 protettori zoals juist vernomen) – Lupa – Onda, en allicht nog net in die groep Giraffa– Drago – Selva.

Kleinere contrade
Leocorno – Civetta – Pantera – Aquila , ingesloten in het centrum.

Eén van de grote grappen van de Palio is dat deze kleinere, en dus veel armere contrade, zo vaak winnen, zeker als ze geen rivaal (meer) hebben zoals Giraffa , Drago en Selva.

De loting van 10 juli 2022.

De loting van 10 juli heeft gevaarlijke kaarten op tafel gelegd in een reeds moeilijke situatie waarin de Palio moet bijgestuurd worden. Bovenop Civetta-Leocorno-Nicchio-Valdimontone-Tartuca-Giraffe-Lupa, zijn Onda- Selva – Chiocciola uitgeloot.

Dit betekent dat er liefst drie rivaliteiten tegenover mekaar zullen staan op 16 augustus Civetta-Leocorno kan nog beschouwd worden als een rustige bijna beschaafde rivaliteit, maar Nicchio-Valdimontone en Tartuca-Chiocciola zijn klassieke tikkende tijdbommen.

En wie profiteert hier vaak van? Kleinere contrade met een rustiger profiel: Giraffa en Selva. En ook Onda en Lupa zullen tevreden zijn zonder rivalen Torre en Istrice.

Besluiten we ook met het feit dat de loting een drama is voor Istrice en Bruco die niet meer rijden in 2022. Istrice wilde revanche nemen op Lupa na hun drie recente overwinningen die zoveel pijn hebben gedaan. En Bruco wordt zenuwachtig na een fantastische start in deze eeuw met overwinningen in 2003 – 2005 – 2008. In 2023 is het 16 jaar geleden en dat herinnert vele Brucaioli aan duistere perioden in vorige eeuw: de kloof tussen 1922 en 1955 en vervolgens tussen 1955 en 1996.

De impact van de loting op de keuzes van de fantini.

Dit lot van 10 heeft ook een impact op de keuzes van de fantini.

Atzeni heeft een goede relatie met Nicchio, Leocorno en Tartuca maar verafschuwt rivaliteiten op de Piazza en zal eerder te zien zijn in Onda, Selva of Giraffa, drie contrade waarvoor hij reeds heeft gewonnen.

Bartoletti heeft minder schrik, hoewel hij na de ervaring van augustus 2019 (de terreur van Oca op Torre) tweemaal zal nadenken. Hij kan kiezen tussen Lupa (als er nog geld is na de drie recente overwinningen) en Giraffa en Selva, en eventueel Chiocciola of Leocorno of Valdimontone.

Zedde zie we eerder in Lupa of Valdimontone. Over zijn relaties met andere contrade is er minder bekend. Dat gaat kortelings duidelijker worden.

En de rest van de fantini mag blij zijn als ze ergens een monta krijgen.

Zeer belangrijk wordt het diplomatieke werk van het grote en machtige Nicchio, zonder zege sedert 1998, en van het ook grote Chiocciola, zonder zege sedert 1999. En wat hun rivalen Valdimontone en Tartuca zullen verzinnen.

De intriges beginnen. Wij volgen op en maken updates in de aanloop naar augustus .

 

Jan Gilliams