De geschiedenis van confrontaties tussen niet-rivaliserende contrade : periode 1995-2003

Na het zesde artikel over de periode 1988-1993, gaat onze verzameling feiten die hebben geleid tot confrontaties tussen niet-rivaliserende contrade verder. We sluiten de jaren negentig af en gaan we de jaren 2000 in: de referentieperiode loopt van 1995 tot 2003.

Palio 2 juli 1995: Tijdens een prova was Leocorno rincorsa met Legno en Naomy. Na de prova kwam er een confrontatie tussen Bruco en Leocorno die leidde tot het verbreken van de alliantie tussen de twee contrade die sinds 1922 had geduurd.

Palio 2 juli 1998: In die Palio neemt Giraffa met Massimino en Tuareg een te laag traject in de eerste Casato. Hiermee nemen ze Dé en Papavero Nero van Selva mee in hun val. Na de Palio wilden de selvaioli Massimino slaan waardoor een een confrontatie volgt in de Casato met Giraffa.

Palio 16 augustus 1998: Na een prova was er een confrontatie tussen Lupa en Pantera. De reden was waarschijnlijk dat Boris Pinna (detto Pinturicchio) voor Pantera reed. Hij was destijds de officiële fantino van Istrice.

Palio 16 augustus 2002: Na de Palio was er een confrontatie tussen de Pantera en Oca naar aanleiding van “problemen” tijdens de Mossa. Om dezelfde reden was er ook een confrontatie tussen Pantera en Drago.

Palio 2 juli 2003: Na de Palio wilden de civettini, niet tevreden met de prestatie van Il Pesse, de fantino slaan. Enkele ocaioli schoten de fantino uit Asciano te hulp. Een confrontatie volgde tussen Civetta en Oca. Na de Palio was er ook een confrontatie tussen Bruco en Chiocciola. Waarschijnlijk waren de redenen 2: de eerste betrof het rijden van Trecciolino (officiële fantino van de Bruco) voor Tartuca in augustus 2002. Dit leidde tot het verbreken van de alliantie tussen de twee contrade. De tweede betrof de problemen die ondervonden werden in de koers tussen de Chiocciola en dezelfde Trecciolino die voor Pantera reed.

Foto : Ricordi di Palio