De Kaarten zijn geschud: een spannende Palio op 16 augustus

De Paarden

Zoals verwacht en meermaals voorspeld werden de twee toppers Violenta da Clodia en Tale e Quale uitgesloten. Dit is, helaas, niet ongewoon in Palioland, en het gevolg van de panische angst van capitani, alsof ook een toppaard geen slechte dag kan hebben, of een start missen of rincorsa zijn en in de volgende 75 seconden geen opening te vinden of simpelweg goed gecounterd worden door de rivaal. En ook de oude Remorex moest er uit want met een te onvoorspelbaar karakter.

De vier volgende paarden in kwaliteit, Anda e Bola, Abbasantesa, Viso d’Angelo en Zio Frac enige winnaar van het lot, waren er wel bij. Maar dan volgde een kloof want Arestetulesu en Vankook, goede indruk in de batterie, werden om tot hiertoe ongekende redenen uitgesloten door de dierenartsen van de stad. Een kleine kwetsuur of karakteriële gebreken die we nochtans niet hebben gezien. En dus viel men terug op slechts twee debutanten daar waar wij er drie hadden verwacht en vijf oudgedienden die niet bepaald overtuigd hebben in het verleden.

De Tratta

GIRAFFA: grote reden tot tevredenheid met de komst van Abbasantesa, getraind door Giovanni Atzeni, die ook snel positief besliste want zijn grote wens Istrice had de debutant geloot en Aquila moest het opnemen tegen een andere favoriet bij rivaal Pantera, en Oca met goed paard tegen Torre.

ISTRICE kon alleen het haar uitrukken met Antine Day, één van de twee debutanten, na een eerder matige batteria. Zij kozen voor Federico Guglielmi, twee Palio’s gereden voor Giraffa, heeft talent maar moet eigenlijk nog alles bewijzen. Geen enthousiasme bij de Istriciaoli.

BRUCO ontving Zenis, de andere debutant, en onmiddellijk was de droom van de komst van Bartoletti weg. Men koos voor Enrico Bruschelli, zoon van, en men moet vrezen voor rumoerige volksvergaderingen binnen Bruco na de Palio.

DRAGO lootte Vitzichesu, vorig jaar zeer matig bij Valdimontone, maar volgens kenner Bastiano die hem wekelijks heeft geobserveerd, beter geworden. Dat moet ook wel. Men geeft een nieuwe kans aan Andrea Coghe.

En nu de rivalen:

CHIOCCIOLA kreeg de oude Reo Confesso, ooit gereden zonder te overtuigen, en koos voor Giuseppe Zedde die alle deuren voor zijn neus zag dichtgaan, d.w.z. geen goed paard bij Torre dat defensief zal rijden, en Pantera die de voorkeur hadden gegeven aan Bartoletti. Hij zal wel
gestimuleerd worden door een groot budget, is gemotiveerd, reed een sterke prova maar of dat voldoende zal zijn ?

TARTUCA: de rivaal trok de oude Schietta en koos voor Sebastiano Murtas uit de omgeving van Atzeni, die maar één doel zal hebben : Chiocciola niet laten winnen. Op het eerste zicht geen al te moeilijke taak.

OCA, voor het eerst er bij sedert 2018 na schorsingen en Covid, kreeg de enige winnaar van het lot, Zio Frac. Grote vreugde maar geen grote fantino. Atzeni durfde niet en Bartoletti draait eerder rond Torre. Dus kwam Carlo Sanna, een Atzeni-vriend die ooit een Palio heeft gewonnen voor Onda en vervolgens de ene kleurloze na desastreuze koers heeft gereden. Een nieuw bewijs van hoe Oca strategisch niet meer meedoet. Maar …… geen enkele contrada kan een fantino meer opladen en in zichzelf doen geloven als Oca . Hun begeleiding van Aceto en later Bruschelli en ook Atzeni bij het begin van hun loopbaan is legendarisch. Dus …. ???

TORRE kreeg de oerdegelijke Tabacco, ervaring en rust en zekerheid maar geen grote motor. Dus koos men vrij snel voor een defensieve koers met Giosué Carboni die als opdracht heeft Oca te stoppen.

PANTERA lootte de sterke Anda e Bola, nog maar één koers gereden maar in sterke ontwikkeling en ging onmiddellijk voor Jonathan Bartoletti, zinnend op wraak na rotjaren met veel tegenslag en ook enkele fouten.

AQUILA. En nu komt het. Zij lootten de sterke Viso d’ Angelo, ooit tweede op 4 centimeter van de eerste na een beslissing met fotofinish. Groot enthousiasme bij de contradaioli tot ze kort daarop hoorden dat Pantera Anda e Bola had geloot, en er ontstond paniek bij de capitano en de leiding van Aquila. Geen strategie meer om eindelijk na 31 jaar een Palio te winnen, maar men koos voor een defensieve killerskoers met Walter Pusceddu, ooit een groot talent maar nu al 5 jaar afgeschreven. Duidelijker kan niet, en in de tweede prova ging hij reeds genadeloos achter Pantera aan om Bartoletti uit concentratie en humeur te brengen. Er staat ons iets te achten de avond van 16 augustus, want voor Pusceddu is dit allicht een laatste optreden en stevig betaald als hij Bartoletti en Pantera kan doen mislukken. Het onbegrip voor deze strategie bij alle kenners op Canale3 en RadioTvSiena is unaniem en uitzonderlijk streng. Aanval is dus hier niet de beste verdediging.

Grote vraag is hoe men intern bij Aquila zal reageren als deze strategie faliekant afloopt : 33 jaar zonder overwinning van de kleinste contrada van de stad. Dan kan een droevige winter worden.

De Val van Atzeni

Merken we eerst even op dat in de tweede prova Atzeni is gevallen en eigenlijk nog net op zijn twee voeten is terechtgekomen in de eerste San Martinobocht, niet aan hoge snelheid maar toch veel te kort draaiend. Had hij zijn paard te veel vrijheid gegeven en dan draaien paarden soms heel kort in de bocht, te kort voor de fantino.

Besluit

Alles wijst er op dat we eindelijk terug een spannende Palio gaan hebben met twee zeer fel betwiste rivaliteiten : Torre moet Oca stoppen en Aquila gaat, tot het onbegrip van velen, defensief rijden tegen Pantera. Dat kan hard tegen hard gaan. Atzeni is bij Giraffa uiteindelijk terug de grote favoriet voor een zesde Palio op rij, met zijn vriendjes die hem niet zullen tegenwerken bij Tartuca en Aquila. Oca blijft een onbekende want die kennen geen vrienden en zullen dat Sanna zeer duidelijk maken.

Voor Istrice, Bruco en Drago ziet het er matig uit. Maar… in elke Palio is er een verrassing , een paard en een ruiter die aangenaam verrassen . En stel nu eens dat Aquila goed vertrekt en Pantera niet…. wat gaat Pusceddu dan doen in de vermoedelijk laatste koers van zijn leven ?

Let bij de start goed op wie rincorsa is met liefst 6 rivalen en waar die rivalen staan ten opzichte van mekaar.

En als Atzeni-Giraffa eerste of tweede zou staan en Bartoletti-Pantera negende met Aquila in de buurt en Murtas-Tartuca is rincorsa, dan gaan we vroeg slapen met een onvoldaan gevoel van een vervelend Paliojaar.

Buon Palio.