De keuze van de paarden in 2020 ziet er nu al mooi uit

Remorex is het paard van het moment. Twee Palio’s gewonnen op drie deelnames. Beide scosso. Dat feit alleen doet fantini de neus optrekken. Zowel tijdens de Straordinario van 2018 als de palio van augustus 2019 zijn Tempesta en Tittia er niet in geslaagd om het onwaarschijnlijke traject van Remorex uit te zitten tot de meet. Remorex doet mensen en contrade dromen zoals ze dat vroeger deden bij Quebel of Benito; magische paarden die scosso kunnen triomferen. (merk op dat Remorex, Quebel en Benito de enige paarden zijn die meermaals scosso wonnen).

Zonder grote verrassingen zal Remorex ook in 2020 een van de protagonisten zijn. En hij zal in uitstekend gezelschap lopen. Er staan er heel wat klaar om de negenjarige kastanjebruine van Massimo Columbo uit te dagen. In de eerste plaats denken we aan Tale e Quale, de winnaar van de palio van juli 2019 die in augustus welverdiende rust kreeg. Daarnaast zien we ook zeker opnieuw een kans voor Violenta da Clodia; wiens gepassioneerde eigenaars de overwinning zullen nastreven. Verder valt af te wachten of de 12-jarige Porto Alabe nog van de partij zal zijn. Het paard van Fabrizio Brogi is een zekerheid geworden, en daar heeft de Palio behoefte aan. Anderzijds lijkt het ‘beste ervan af’.

Ook Preziosa Penelope zal over 11 maanden dezelfde leeftijd bereikt hebben. De sterke merrie van Sandra Rossi werd de laatste jaren gepasseerd omwille van ‘strategieën’ van de capitani. Of zoals ze in Siena zeggen ‘per manifesta superiorità’ (te sterk voor de rest). Krijgt ze nog een kans?

Als we terugkijken naar de Palio van augustus 2019 dan viel vooral het paard van Aquila op; Tottugoddu lijkt een paard dat ondanks een mindere start tot de laatste meters een gevaar was. Om terug te zien dus! Ook Tabacco lijkt een garantie voor het lot van 10, net als een opvallend verbeterde Schietta, terwijl Tornada en Unidos moeten worden geëvalueerd. Groeien ze? Of zijn ze te zwak om een protagonist te worden? We vrezen toch eerder het laatste…

Zowel Solo Tue Due, Renalzos als Remistirio werden in augustus niet gekozen, Rocco Nice werd zelfs niet aangeboden. Vooral die laatste doet contradaioli dromen. Zal 2020 voor de vier paarden een nieuwe kans bieden ?

Tot slot richten we ons op paarden waar we veel goed over horen maar die nog geen kans gekregen hebben. In de eerste plaats Rio Manigos, maar ook Tempesta da Clodia, Tout Beau, Ungaro de Bonorva of Ugar. Daarenboven zullen alle paarden startend met een “Z” klaar zijn om de Palio te rijden. We kijken op het einde van deze Palio-zomer dus al uit naar de Corse di addestramento volgend voorjaar waardoor we wellicht wijzer zullen worden. Alhoewel? Een verrassing is niet uit te sluiten. Wie durft eerlijk zeggen dat hij in oktober 2018 Remorex had verwacht ? Laat staan dat hij dit 10 maanden later zou overdoen ?