De Palio is het thema op het carnaval van New Orleans op 21 februari

In de Amerikaanse stad New Orleans wordt traditioneel een parade gehouden voor carnaval. Dit jaar op 21 februari. Begin deze maand werd aangekondigd dat het thema de Palio die Siena zal zijn.

De reden voor de keuze? In een persbericht van de organisatoren lezen we het volgende: “Zoals het carnaval hielp New Orleans te definiëren, hielpen de eeuwenoude tradities van de Palio de oude Toscaanse stad Siena te definiëren”. “De Palio”, zo luidt de tekst, “is een oude paardenkoers die zijn wortels heeft in de gouden eeuw van de Republiek Siena. Elk jaar vinden er twee Palio’s plaats – één in juli, de andere in augustus – op Piazza del Campo, het belangrijkste plein van de stad”.

Afgelopen weekend werden de ontwerpen van de karren voorgesteld. We overlopen ze graag even voor de geïnteresseerde lezer.

De eerste kar is gewijd aan de Palio, de tweede aan de Etrusken en de derde aan paus Pius II Piccolomini. Dan is er een kleine wagen genaamd “Desiderio” en dan de 17 contrade.

Op een foto hebben de organisatoren van het carnaval van New Orleans onthuld hoe de allegorische praalwagens van de Mardi Gras-parade er zullen uitzien.

Het gaat om achtentwintig wagens die deel zullen uitmaken van de optocht. Naast de reeds genoemde praalwagens zijn er traditionele praalwagens: die gemaakt voor de honderdvijftigste verjaardag van de vereniging die het festival organiseert; die opgedragen aan de koning van Carnaval 2023; de bandwagon voor His Majesty’s Band; dat voor de vette os; die voor de koning der vlinders; een strijdwagen die het thema van de parade inluidt en tot slot de “Royal Boat”.

De wagens van de contrade beginnen met Drago, dan Oca, Bruco, Valdimontone, Onda, Selva, Leocorno. Ook Chiocciola, Torre, Aquila, Lupa, Istrice, Pantera, Nicchio, Giraffa, Tartuca en Civetta hebben een plaats en wagen.

De organisatoren beperken zich tot het definiëren van bepaalde details van de contrade en het aangeven van hun verschillende motto’s. En daarom kan men, door de verschillende presentatiedocumenten van het Carnaval te doorzoeken, lezen dat de Drago “de Palio won in 2014, 2018 en 2022”, dat Aquila “de oudste drappellone in zijn museum bewaart, gedateerd 1719”. Ook de oude relatie tussen Onda en Talamone en die van Istrice en de Orde van Malta worden aangehaald.

https://www.rexorganization.com/

affiche van het Carnaval