Palio’s 2023: de namen van de schilders

De namen van de artiesten die de drappelloni gaan maken voor de Palio’s van 2023 werden vandaag goedgekeurd door de gemeenteraad van Siena.

Roberto di Jullo zal het werk maken dat zal worden uitgereikt aan de contrada die de Palio van 2 juli 2023 zal winnen. Marco Lodola degene voor zijn carrière op 16 augustus.

Roberto di Jullo, hoogleraar tekenen, schilder, graveur en decorontwerper, werd geboren in Forlì del Sannio (IS) in 1945. Vanaf 1966 vestigde hij zich in Rome waar hij composities maakte voor het Teatro d’Avanguardia. Talrijke deelnames aan belangrijke evenementen, waaronder het Spoleto-festival waarvoor hij decors tekent voor vier komedies. Ruim 10 jaar werkte hij als vormgever mee aan de nieuwsdiensten van de RAI. Sinds 1967 wijdt hij zich aan grafisch-picturaal onderzoek en exposeert hij zijn werken in solotentoonstellingen en tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Italië en in het buitenland. Onder zijn meest recente tentoonstellingen: Tunis, Algiers, Athene, Rabat. Een artistieke reis vol herkenningen, ervaringen en stilistische inzichten die hem in de loop der jaren olieverfschilderijen op canvas en gouden achtergrond, email, inkttekeningen, pastels, etsen, ceremolli, tempera en aquarellen heeft opgeleverd.

Siena heeft al de gelegenheid gehad om de kunstenaar uit Molise te leren kennen en te waarderen met een van de thema’s die hem dierbaar zijn, de paardensport, met de installatie “Cavalli in Palio” uit 2019 in de Magazzini del Sale van Palazzo Pubblico en het collectief “Cavalli d’autore” gehost vorig jaar in het museumcomplex S. Maria della Scala.

website Roberto di Jullo

Marco Lodola werd geboren in Dorno (PV) en richtte begin jaren tachtig met een groep kunstenaars de beweging New Futurism op, waarvan de criticus Renato Barilli de belangrijkste theoreticus was. Sinds 1983 heeft hij in talloze Italiaanse en Europese steden zijn werken geëxposeerd: Rome, Milaan, Florence, Bologna, Lyon, Wenen, Madrid, Barcelona, ​​Parijs, Amsterdam. Ook in andere landen stelde hij tentoon: Brazilië, Mexico, Zwitserland, Rusland, Argentinië, Zuid-Korea, Singapore, Qatar.

Projecten voor belangrijke industrieën dragen zijn naam, waaronder: Swatch, Coca Cola, Vini Ferrari, Harley Davidson, Ducati, Citroen, Fiat, Valentino, Coveri, Dior, Vivienne Westwood, Giuliano Fujiwara. In 1994 werd Lodola door de regering van de Volksrepubliek China uitgenodigd om in Peking te exposeren en in 1996 begon hij te werken in de Verenigde Staten (Boca Raton, Miami en New York). Verschillende samenwerkingen met schrijvers: Aldo Busi, Tiziano Scarpa, Giuseppe Cederna, om er maar een paar te noemen. Evenals onder de muzikanten: 883 van Max Pezzali, Gianluca Grignani, Jovanotti, Negramaro, Ron, etc. In opdracht van Saatchi & Saatchi maakt hij tekeningen voor de affiches voor de Opera Tosca en vier lichtgevende totems voor het Teatro Massimo in Palermo voor het reclamebord van het seizoen 2000.

Zijn artistieke creaties zijn ontelbaar: van de lichtgevende sculptuur Full Beer, opgedragen aan de ondernemer Venceslao Menazzi Moretti en geplaatst in het stadspark van Udine, tot de lichtgevende Venerea, als onderdeel van de tentoonstelling Venere onthuld door Umberto Eco in Brussel. Van hem is de poster voor de Olympische Winterspelen van Turijn (2005), een meubelcollectie voor Mirabili, de roze trui voor de 88e Giro d’Italia, het logo voor het programma “Speciale per voi…” van Renzo Arbore en de Roxy Bar afbeelding voor Rode Ronnie. Hij drukte zijn stemple ook op grote ontwerpen voor televisie- en filmsets; op installaties op de gevels van theaters, historische gebouwen, hotels.

Sinds 2021 hangt een zelfportret van hem in de Vasari Corridor van de Galleria degli Uffizi in Florence. En ter gelegenheid van het zojuist afgesloten 73e Sanremo Italian Song Festival, namen Rosario Fiorello en Luca Tommassini deel aan het Dopofestival VivaRai2 Viva Sanremo op Rai 1, waar ze de scenografie met lichtgevende sculpturen opzetten.

Siena wordt nog steeds verlicht door de werken van Marco Lodola met de tentoonstelling ” Dama, cavalieri e nobili destrieri “, die afgelopen november werd ingehuldigd in het museumcomplex S. Maria della Scala, die wordt aangevuld met de al even suggestieve installaties op Piazza del Campo, in de Loggia della Mercanzia en de Logge del Papa, waar vormen en kleuren de charme van het historische stadscentrum versterken.

website Marco Lodola