De Piazza del Campo geanalyseerd

In de aanloop naar de Palio vatten we enkele interessante weetjes rond de Piazza del Campo samen. Dit dankzij www.ilpalio.org en La Voce Del Palio.

  1. De lengte van de piste

Starten doen we met de afstand van de piste. Een rondje rond de Piazza del Campo is ongeveer 339 meter. Dat maakt dat de koers ongeveer over 1017 meter gelopen wordt. De snelle koersen duren ongeveer 1’14, terwijl de langzaamste gemiddeld langer dan 1’20 duren.

  1. De bocht van San Martino

De bocht maakt aan de binnenzijde een hoek van 95°. In het eerste deel na de bocht zien we een hoogteverschil van 90 centimeter tussen de 2 buitenste zijden. Het tweede deel heeft een hellingsgraad van 8% en een val van meer dan een meter. Zoals bekend is de bocht van San Martino het punt waar historisch gezien het meest van het paard gevallen wordt. Dit heeft enerzijds te maken met de bocht zelf maar vooral omdat er vooral in de eerste rond tegen hoge snelheid met veel paarden tegelijk gedraaid dient te worden.

  1. De bocht in de Casato

De Casato maakt een bocht van 92°. Vooraleer de paarden de bocht nemen worden ze geconfronteerd met een klim, die vooral de laatste 15 meter een hellingsgraad kent van 10,5%. Er wordt vooral gevallen in de eerste ronde wanneer de paarden nog in groep lopen, dit integenstelling tot de San Martino waar ook frequent in de tweede ronde gevallen wordt.