Drappellone voor Palio van 16 agosto 2023 van Marco Lodola voorgesteld

Marco Lodola is de artiest die de drappellone voor de Palio di Siena van 16 augustus 2023 heeft geschilderd. Het werk werd vandaag, donderdag 10 augustus, om 19.00 uur voorgesteld in de Cortile del Podestà van het Palazzo Pubblico in Siena.

Het werk van Marco Lodola is een caleidoscoop van kleuren. Een besmetting van stijlen. Helemaal in zijn eigen stijl. In het bovenste deel zien we de traditionele Madonna met een rode jurk en blauwe mantel. Het gezicht is niet omlijnd, net als alle andere gezichten op de rest van de drappellone. Zoals in alle werken die de Lombardische meester onderscheiden. Het zijn tijdloze gezichten. En terecht. De Maagd kan niet in een tijdsbestek worden ingesloten. De passie van een volk voor de Palio kan niet in de tijd worden gekooid.

Lodola’s werk moet worden bekeken en niet alleen gezien. Alleen zo kan ieder van ons die leegte vullen en in contact komen met de kunstenaar die het ‘stokje’ aan ons doorgeeft om een ​​dialoog met kunst op gang te brengen. Om de functies die niet verschijnen te personaliseren en subjectief te maken. Zoals altijd stimuleert de creativiteit een uitwisseling van sensaties met de waarnemer. Met iedereen en niet alleen met de elite. Dit is de besmetting van de Pop Art.

In het midden van het doek komt een groot zwart paard tevoorschijn uit dat kleurrijke en emotionele volk. Geel, rood, groen, roze, lichtblauw, oranje. Marco Lodola is de kunstenaar van kleur. Het maakt deel uit van zijn creativiteit. Hij hoeft er niet naar te zoeken, te bestuderen, te mixen. Hij aarzelt niet om het puur te gebruiken, omdat hij het weet te domineren met de durf die de futuristen heeft gekenmerkt. Het is geen toeval dat hij een van de oprichters is van de Movimento Nuovo Futurismo.

Maar hij is ook de ‘heer van het licht’. Omdat hij echter niet in staat was om de afdruk waarop hij indruk maakte te verlichten, zoals hij wel doet voor de installaties die hem wereldberoemd hebben gemaakt, slaagde hij er niettemin in het licht te vangen door een bekwame keuze van bijna psychedelische kleuren met een grote visuele impact. Met zijn visionaire kracht komen de vormen tot leven vanuit zijn palet en niet andersom. Pas daarna blokkeert hij ze in dat fragment van de wereld: Siena, met de gemarkeerde streek van een zwarte viltstift. In het onderste deel van de Palio is er een reproductie van de contrada-heraldiek, maar gekenmerkt door de helderheid van speelse kleuren zoals in zijn originele en zeer persoonlijke stijl.

Is de Palio Pop? Futuristisch? Het zou de drappellone oneer aandoen om het in een specifieke stijl te duwen. De artistieke productie van Marco Lodola heeft onderscheidende elementen die verwijzen, herinneren, maar niet nabootsen, omdat de visie op de tijd waarin hij leeft anders is. De conceptuele benadering is anders. De uitgestraalde energie is anders.

Zijn Palio weerspiegelt volledig het filosofische perspectief dat hij heeft op kunst en vooral op de iconische communicatieve rol die kunst speelt voor elk publiek.