Een Palio Straordinario : enkele wist-je-datjes

Tot op vandaag werden er maar liefst 48 Palii Straordinari gereden. We onderscheiden enkele soorten :

  • “alla romana” (5) : eerst worden er batterie gereden met 3 a 4 contrade en dan een finale met de beste.
  • “cavalli scossi” (5) : een palio met paarden zonder fantino
  • “a sorpresa” (2) : zowel het paard als de ruiter wordt geloot de dag van de koers zelf
  • “met alle 17 contrade” (3) : sommige met, sommige zonder ruiter
  • de andere werden op ’traditionele’ wijze gereden zoals we ze kennen in juli en augustus

De langste periode zonder straordinario is was in de 18e eeuw tussen 1767 en 1791; maar liefst 24 jaar. In de 19e eeuw tellen we 20 jaar (1819 tot 1839); in de 20ste eeuw ‘slechts’ 17 jaar, tussen 1928 en 1945 (let wel : hier zat een wereldoorlog tussen). Het tweede langste in de 20ste eeuw was tussen 1986 en 2000 (14 jaar). Nu wachten we reeds 18 jaar.

Sinds 1945 werden er 13 palii straordinari gereden zoals we ze nu kennen. Twee ervan werden gereden in mei, één in juni; één in augustus en de andere in september.

De laatst op het jaar gereden palio in de geschiedenis werd gereden op 4 oktober 1745, gewonnen door Pantera.

Oca en Montone wonnen het meest een Straordinario, namelijk 5x. Istrice, Onda en Torre elk 4x.

Alle contrade wonnen minstens 1 straordinario in de geschiedenis van de Palio

In de 18e eeuw werden er 7 gereden, in de 19e maar liefst 21. In de 20ste eeuw 19 en in de 21e eeuw slechts 1.

 

Morgen, dinsdag 4 september, zitten de 17 priors samen met de Magistrato delle contrade. Ze zullen waarschijnlijk meer info vragen over de timing van de burgemeester. Bij goedkeuring zullen ze een datum afspreken waarop in de 17 wijken een Algemene Vergadering zal plaatsvinden. Als er minstens 10 van de 17 wijken akkoord zijn, zal er een Palio Straordinario gereden worden.

We vermoeden echter dat het niet zomaar een JA zal worden. Voorspellingen zijn meestal heel moeilijk als het over de Palio gaat. We doen echter een poging om in het hoofd van de contradaioli te kruipen. Van Aquila, Bruco, Istrice, Leocorno, Nicchio, Selva, Tartuca en Oca denken we dat ze voor een JA gaan. Lupa, Drago, Giraffa en Onda, de winnaars van de laatste 4 koersen gaan voor NEE. Dan blijven Chiocciola, Civetta, Montone, Pantera en Torre over waarvan we het moeilijker kunnen inschatten, gezien er zowel voor een JA als een duidelijke NEE iets te zeggen valt.

Zien we net als 18 jaar geleden ook dit jaar een derde keer paarden op de Piazza of moeten we wachten tot de zomer van 2019 ? We vrezen ook dat dit een laatste kans zou kunnen zijn voor een straordinario. Kiezen de Sienezen met het verstand of met het hart ?