Giraffa verbaast analisten en wint de Palio (website up-to-date)

Giraffa wint hiermee zijn 35ste Palio.  Voor Scompiglio is het zijn vijfde, de derde op rij! Hiermee komt hij op gelijke hoogte met Brio en Tittia. Sarbana, die net als vorig jaar bij Giraffa reed, wint zijn eerste koers.

De 10 werden als volgt binnengeroepen : Torre, Aquila, Bruco, Leocorno, Selva, Civetta, Tartuca, Pantera, Giraffa  en Onda als 10e.

Giraffa won de Palio ter ere van de Madonna van Provenzano en kreeg de drappellone geschilderd door de Sienese Laura Brocchi. Hij was gewijd aan het 200-jarig bestaan van het Teatro dei Rozzi. Voor het eerst werden de Carabinieri voor de race aangevoerd door een vrouw.

Eind mei werden er 4 in plaats van drie wijken geloot door de schorsing van Valdimontone. Zo werden Aquila, Tartuca, Giraffa en Bruco geloot.

Bij het tweede binnenroepen van de wijken was er een probleem met het paard van Civetta. De hoefsmid moest tussenbeide komen.

Na deze interventie roept mossiere Fabio Magni de 10 opnieuw binnen. Tartucaweigert echter binnen te komen en gaat steeds verder van de start weg, tot hij blijft stilstaan in de Casato.

Zelfs de barbaresco van Tartuca wordt erbij geroepen om Tornasol tussen de touwen te leiden. Als dit niet lukt laat starter Magni de koord vallen, geeft hij een valse start om de paarden bewust een rondje te laten lopen in de hoop wat spanning weg te nemen.

Op een gegeven moment gaat Trecciolino van zijn paard in de hoop het aan de hand naar de touwen te kunnen begeleiden. Ook dit lukt niet. De dierenartsen van de stad komen nu tussen en onderzoeken het paard op mogelijke fysieke problemen. Rond 21u, 90 minuten nadat ze zijn buitengekomen wordt het paard terug naar het stadhuis gevoerd. Na een tiental minuten wordt beslist om zonder Tartuca te lopen.

Enkele minuten nadat ze terug binnengekomen zijn geeft Onda de start. Selva, Torre, Aquila en Giraffa zijn het beste weg. In de eerste San Martino pakt Giraffa de kop, gevolgd door Aquila en wat verder Torre. In de volgende San Martino draaien ze in dezelfde volgorde. Torre gaat van zijn paard af en de Palio gaat nu tussen Giraffa en Aquila. Op grooste wijze houdt Scompiglio Brigante af en wint de Palio voor Giraffa op Sarbana. Voor Scompiglio is het de derde Palio op rij.


De website is volledig up to date. Alle info rond de palio van 2 juli 2017 kan je hier vinden.
Daarnaast kan je alle verschenen artikels mooi op een rijtje vinden op volgende pagina.