Laatste voorbeschouwing voor de Tratta van donderdag 29 juni 2023

DE KEURING van de PALIOPAARDEN

Er zijn 91 paarden aangeboden voor de keuring in de paardenkliniek van Ceppo. Een nooit gezien aantal want alle paarden die de noodzakelijke testritten van het voorjaar hadden gereden waren aanwezig. Het is ooit anders geweest. Dit is een positief gevolg van een nieuwe maatregel van het stadsbestuur van Siena die hadden gedreigd dat eigenaars van deze paarden in de toekomst zouden uitgesloten worden van verdere deelneming aan voorbereidende procedures als hun paarden niet zouden aangeboden worden in de kliniek. In mensentaal : vroeger waren er eigenaars die zich lieten omkopen, soms voor veel geld, om een vervelend, lees sterk paard, niet aan te bieden. Dit gebeurde meestal door grote, rijke contrade, die liever alles inzetten op een sterke fantino en de “bedreiging” van een sterk paard hiermee wilden uitsluiten. Een negatieve strategie die vele decennia lang werd toegepast. Voor de eerste keer sedert 1991 waren allen aanwezig. Van de 91 paarden werden er 81 goedgekeurd met één verrassende uitsluiting: Vankook, vorig jaar uitgeloot door Civetta, nog voor de Palio uitgesloten door de veeartsen wegens een kwetsuur, wat door Civetta heftig werd gecontesteerd. Te heftig want Civetta is voor 2 Palio’s geschorst. Volgens kenners, met Bastiano op kop, was Vankook een potentiële winnaar.

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR DE TRATTA ?

Negen paarden mogen rechtstreeks naar de tratta van donderdag. Het zijn gewezen deelnemers van 2022 : Arestetulesu, Astoriux, Remorex, Reo Confesso, Tabacco, Ungaros, Violenta da Clodia, Viso d’Angelo en Zio Frac. Het is merkwaardig dat 4 deelnemers van 2022 toch moeten getest worden, allicht omdat ze toen gekwetst waren of gedragsproblemen hadden. En ook topper Tale e Quale moet testen want hij was er niet bij in de Covidjaren en werd in 2022 uitgesloten wegens te sterk!

Van de overgebleven 72 worden er 10 zeker uitgesloten wegens nog geen 5 jaar. Zij zijn de toekomst. Van de overige 62 worden mogelijk ook de 12 paarden van 5 jaar uitgesloten. Zij mogen normaal wel deelnemen maar er is soms een tendens om hen nog een jaartje te doen wachten. Blijven er nog 50 kanshebbers voor de tratta over om de 9 te vervoegen. Er is een tweede methode om te raden hoeveel kanshebbers er zijn voor de tratta van donderdag.

Vandaag 27 en mogen 28 juni worden er vanaf 5.30 uur testritten gereden op de Piazza. De deelnemers van vandaag zijn doorgaans de kanshebbers voor de tratta, die van morgen worden meestal te jong of nog niet klaar bevonden. In dat geval worden er 28 paarden uitgesloten: 1 van 11 jaar, 1 van 9 jaar, 4 van 7 jaar, 9 van 6 jaar, slechts 3 van 5 jaar, en de 10 die nog geen 5 jaar zijn. Dus zijn er 34 paarden die nog de 9 kunnen vervoegen, waaronder liefst 9 paarden van 5 jaar.

Volgens kenners zou er een akkoord aan het groeien zijn tussen de 10 capitani om te kiezen tussen 15 paarden, waaronder 2 of 3 debutanten. Hierbij zouden er 4 gewezen winnaars zitten : Remorex met 2 zeges maar na een zeer zwak 2022, Tale e Quale, en beide winnaars van 2022 Violenta da Clodia en Zio Frac met één overwinning.

HET DILEMMA : TALE E QUALE en / of VIOLENTA DA CLODIA ?

Alle aandacht zal naar Tale e Quale en Violenta da Clodia gaan. Tale e Quale heeft niet meer gereden sedert 2019 maar kenners zeggen dat hij in vorm is. Vanaf nu begint echter de strategie een grote rol te spelen, meer bepaald welke paarden Atzeni wil of niet wil. Zoals reeds gezegd kan hij kiezen tussen 8 van de 10 contrade die hun deur voor hem openzetten. Alleen Chiocciola en Torre zijn vijandig gebied. Dus vermoedt men dat hij voor slechts één favoriet paard zal kiezen, dat in één van de 8 contrade moet terechtkomen of 80 % kans dat hij op de enige topper rijdt.

Twee vragen dringen zich op : welk van de 2 toppaarden zal Atzeni kiezen, en is er wel een meerderheid van contrade bereid om slechts één toppaard te kiezen ? Dit zijn de sleutels van wat zal gebeuren op de tratta van donderdagmiddag 29 juni. Ingewijden beweren dat Tale e Quale meer zekerheid biedt bij een lange en zenuwachtige startprocedure en dat de zeer nerveuze Violenta da Clodia liever een korte startprocedure heeft. Dus wordt het een lange of een korte start op zondag 2 juli ? Met de aanwezigheid van bittere rivaliteiten zoals Chiocciola-Tartuca en Torre-Onda wijst er veel op een lange, zenuwachtige, mogelijk bewogen en gecompliceerde startprocedure. Dus beter Tale e Quale, maar ingewijden zeggen dat Atzeni desalniettemin een voorkeur zou hebben voor Violenta de Clodia.

Tweede vraag : krijgt Atzeni zijn zin met slechts één toppaard of kiest een meerderheid van capitani voor 2 toppaarden tegen de zin van Atzeni in ? Met twee toppaarden groeien uiteraard de kansen op een goed paard voor Chiocciola en Tartuca en Istrice en Nicchio en Aquila, al degenen die zo graag zouden winnen. Bovendien met twee toppaarden in twee contrade die een goede relatie hebben met Atzeni, wordt
hij verplicht tot een mogelijk pijnlijke keuze met verlies van vrienden.

BRANDKASTEN LEEGMAKEN

Aquila, Nicchio , Chiocciola, Istrice en in iets mindere mate Torre willen absoluut winnen en hebben daar veel geld voor over. Chiocciola en Torre zijn geen vrienden van Atzeni, en dan verschijnt Bartoletti die enkele ontgoochelende koersen achter de rug heeft, en ook absoluut moet winnen.

De grote “machiavellistische” vraag is of er een akkoord mogelijk is tussen Atzeni en Bartoletti om een grote kassa te kraken, wat niet in het voordeel is van Atzeni zelf maar wel van zijn vele vrienden-helpers die hem trouw moeten blijven, wat Atzeni niet kan garanderen als hij zou rijden en winnen voor Giraffa of Drago of Selva of Onda, die niet beschikken over een bodemloze koffers.

Hier zitten we natuurlijk in de fascinerende wereld van de Palio met duistere akkoorden van geven en nemen en lange termijnplanning.

WELKE TRATTA ? WELKE KOERS ALS GEVOLG ERVAN ?

Een tratta met één favoriet paard wijst op een nieuwe strategische overwinning van Atzeni. Een tratta met twee favoriete paarden wijst op een kleine opstand tegen zijn oppermacht. Een het blijft hoe dan ook spannend met slechts één toppaard in de verkeerde stal van Chiocciola of
Torre , en ook met twee toppaarden in verkeerde stallen of met één in de juiste en één in de verkeerde.

En vergeet het nooit : er zal altijd een nieuw paard verschijnen dat iedereen verrast. Let misschien even op de veel besproken debutant Abbasantesa van Mark Harris Getty.

Buon Palio. Beter als de verschrikkelijk koers van 2 juli 2022 en de slaapverwekkende van 17 augustus 2022.