Selvaggia Pianetti droomt van de Palio

Selvaggia Pianetti Lotteringhi della Stufa is een jonge vrouw van 26 jaar oud die ervan droomt om de Palio te rijden. Ze is de dochter van Spinella, in Siena bijgenaamd ‘marchesina volante’ (de vliegende markies), die tussen 1988 en 1990 drie keer de Tratta van Palio reed, onder meer op de legendarische Uberto.

Selvaggia Pianetti studeerde aan de beste Europese scholen, spreekt vier talen en paradeerde zelfs op de catwalk. Maar toch is en blijft het haar droom om ooit de Palio te rijden. Om deze droom waar te maken staat ze elke dag op om 3 uur en traint ze in de velden rond het Castello del Calcione, het ouderlijk huis. Ze kocht ook een paard Amarcord, waarmee ze vanochtend de eerste stap in haar droom waarmaakte. Heel voorzichtog zette ze haar eerste stappen op de Piazza. Gaandeweg ging het beter en sneller. Na afloop was ze vol emotie zoals je kan zien in deze video van La Nazione.

In het voorjaar was ze ook steevast van de partij op de pistes van Mociano en Monticiano. Ze gaat verder op haar pad en hoopt dat er op een dag een kapitein van een contrada zal zijn die haar uitkiest waardoor ze in de voetsporen treedt van Rosanna Bonelli die in 1957 de Palio reed voor Aquila onder de bijnaam ‘Diavola‘; al is zij bekender als ‘Rompicollo‘ (naar de titel van een beroemde operette van haar vader Luigi). Zij is tot op vandaag de enige vrouwelijke fantino in de geschiedenis van de moderne Palio.