2 luglio 1997 : Giraffa wint Palio waarin maar liefst 6 wijken dromen van de overwinning

Zelfs zonder Bella Speranza is het gekozen lot nog zeer interessant. Vittorio keert terug na zijn overwinning in 1993; ook Careca duikt weer op na 6 jaar afwezigheid. Ze zorgen alvast voor veel geloof bij Nicchio en Drago. Ook Chiocciola en rivaal Tartuca hebben reden tot juichen met La Fanfara en Votta Votta. Giraffa kan ook een prominente rol spelen met Penna Bianca en Civetta is topfavoriet met Quarnero.

Mossiere Dino Constantini

Al deze toppaarden doen vele wijken dromen. De fantini kunnen dus het verschil maken. Cianchino keert na 13 jaar terug naar Nicchio. Il Pesse kiest voor de eerste keer voor Giraffa. Massimino rijdt voor Civetta zijn 10e opeenvolgende Palio; allen voor 10 verschillende wijken. Tartuca en Drago vinden onmiddellijk een akkoord met Il Bufera en Trecciolino.

De enige met problemen is Chiocciola; Cittino raakt gewond bij de Prova Generale. De keuze valt op Clemente. De nieuwe Mossiere, Dino Costantini, heeft niet al te veel moeite om de contrade uit te lijnen. Als Lupa binnenkomt staat enkel Tartuca niet in positie.

Il Bufera valt over de koord. Giraffa, Drago, Chiocciola en Nicchio vertrekken het snelst. Lupa, die de start moest geven gaat op zoek naar de perfecte lijn om vooraan te kunnen postvatten. Zijn manoeuver eindigt in de matrassen van San Martino. Giraffa draait als eerste, gevolgd door Chiocciola, Drago en Nicchio en Istrice wat verderop.

Een ronde later rijdt Il Pesse op Penna Bianca nog steeds aan kop. Drago en Chiocciola vallen. Een keerpunt in de koers. Wat verder komen Istrice en Civetta wel weer opzetten. Massimino komt ten val in de tweede Casato. Enkel debutant Pinturicchio op een verbazingwekkende Re Artu kan Giraffa nog volgen. Istrice nadert maar Il Pesse heeft een te grote voorsprong.

In een tumultueuze dopo Palio moet Cianchino vluchten van de woedende Nicchiaioli.

Deze slideshow vereist JavaScript.

3 luglio 1997