Palio 2 luglio 2017 – een bewogen eerste dag

De eerste dag van de Palio mag op zijn minst vreemd en bewogen genoemd worden. Door de regenbui van woensdagavond werd de tratta en alle daaraan verbonden delen uitgesteld. Zo werden de paarden meer dan drie uur later dan gewoonlijk verwacht op de Piazza. De batterie startten dan ook pas om 13u00 waardoor de estrazione pas om half 6 begon. De eerste prova werd dus terecht afgelast!

De kapiteins losten de verwachtingen in en kozen voor een ‘lotto livellato’ zonder echte toppers. Zes paarden, onder wie Mississippi die al een palio won, reden de Palio al. Ze werden aangevuld met 4 debutanten. Onda en Pantera, met Porto Alabe en Mississippi sprongen het plein af, maar ook Civetta (Smeraldo Nulese) en Giraffa (Sarbana) mogen aanzien worden als protagonisten van deze koers.

Na de estrazione begonnen de wijken hun fantino te kiezen. Iets na acht hadden ze allemaal officieel een jockey gekozen, en niet zonder verrassingen : Gingillo heeft geen plaats gevonden, ook al stond hij dicht bij Selva. De eersten die een wijk gevonden hadden waren de topjockeys : Scompiglio wou Sarbana en trekt naar Giraffa, Brio komt thuis bij Civetta en vindt daar Smeraldo Nulese. Tittia tot slot gaat naar Onda voor Porto Alabe. Zij zijn de te kloppen koppels!

Zeer verrassend was de keuze van Pantera die met Bellocchio iemand binnenhalen die deze winter zeer dicht bij Aquila stond, net als zijn vader Trecciolino! Daarnaast keer Dino Pes (Velluto) na meer dan 10 jaar terug op de Piazza (bij Leocorno). Selva kiest voor een debutant : Andrea Coghe (zoon van Massimino)!

Of dit allemaal zo zal blijven valt af te wachten, ik sluit geen wijzigingen uit. Vannacht werden er alvast geen veranderingen gedaan gezien iedereen vanmorgen zat waar ze gisteren gemeld werden.