Stad onderzoekt mogelijkheden om tufo te beschermen

Een Palio organiseren in juli of augustus en een Palio organiseren einde oktober; er komt veel bij kijken. Grootste verschil is; hoe we het draaien of keren; het weer. De kans op regen is in oktober veel groter dan in de zomer. Daarnaast is de zon minder sterk waardoor de droogtijd van de piste veel langer is.

De ochtendritten worden zoals gezegd pas om 10u30 gereden. Niet omdat de zon pas zo laat opkomt, maar vooral om de luchtvochtigheid van de nachten uitgewerkt te krijgen voor het eerste paard de piste betreedt. Gezien de piste een kleine acht dagen voor de koers gelegd wordt zou men moeten rekenen op 8 regenloze dagen in oktober. Het kan, maar het is weinig waarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Op dit moment onderzoekt men de mogelijkheden om de piste af te dekken zoals bv bij tenniswedstrijden. Dit druist voor sommige Sienezen in tegen de traditie, maar een palio op een speciaal tijdstip vraagt om speciale maatregelen.

Het is niet de eerste keer dat deze discussie wordt gevoerd. Ook in augustus 2008 spoelde de piste volledig weg na een onverwachte regenbui. De temperaturen waren toen ook lager dan normaal waardoor de droogtijd veel langer was dan normaal. Toen werd het voorstel gedaan om de piste af te dekken. Een jaar later was alles vergeten en deed men gewoon verder zoals men het gewoon is.

Of men zal opteren voor doeken, en of ze de ganse piste zullen afdekken of enkel de zwakke punten (bochten) valt af te wachten. Wat zeker is, is dat men alle mogelijkheden onderzoekt om de Palio zo goed mogelijk te organiseren.

Naast de piste hebben we ook het probleem paarden, vooral de fysieke conditie van de paarden. De meeste paarden werden na de Palio van augustus op winterregime gezet. Ze werden dus minder getraind. De technici van de stad Siena hebben gisteren een inspectie gedaan op de piste in Mociano. Men controleerde het parcours en bekeek de mogelijkheden om de piste enkele dagen per week open te houden zodat eigenaars, fantini en paarden naar daar kunnen gaan om te trainen op een parcours dat erg lijkt op de Piazza del Campo.