Tweede update van de Palio van 16 augustus 2022

In alle gesprekken tot hiertoe gevoerd met ingewijden worden alle kritieken door ons neergeschreven herhaald: een generatie van bange capitani van vooral grote contrade die alleen denken aan zichzelf indekken en angst hebben om in de aanval te gaan. Men bevestigde zelfs de fantastische geruchten van bedragen van 25.000 en 30.000 euro die aan eigenaars van toppers zijn betaald om hun paarden niet aan te bieden, een laffe strategie die nergens toe leidt.

Bij sommigen zelfs een ontgoocheling over de Palio zelf, het vaandel, de prijs. Na 3 jaar onderbreking door COVID had men liever een optimistische en dus vooral kleurrijke Palio gezien.

Men denkt zelfs dat de Palio ook sporen zal nalaten op politiek vlak. In maart 2023 zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in Siena en naast centrumrechts dat sedert 2018 de stad bestuurt en links dat van 1945 tot 2018 het bewind in handen heeft gehad, zou er een derde centrumlijst opkomen, de Terzo Polo Civico,die ook precieze ideeën zou hebben over eventuele correcties van het reglement en de organisatie van de Palio.

De misrekening van Bartoletti

Over de koers zelf heeft hij een andere mening die men elders niet leest. Bartoletti was er heilig van overtuigd dat hij de Palio zou winnen voor Torre met een Viso d’Angelo in grote vorm. Maar tussen de touwen vond hij geen enkele vriend, zeker niet Atzeni die gedecideerd aan zichzelf dacht, maar ook Zedde voor Chiocciola en Mula voor Valdimontone, 2 contrade waarmee Bartoletti een goede band heeft, maakten er een warboel van die hem hebben belet om te starten zoals hij had gehoopt. Zijn comeback in de koers bewees zijn kracht.

Atzeni en Bartoletti: een verschil in imago en relaties.

Atzeni domineert de Palio omdat hij altijd lacht, vriendelijk is en dus ook vrienden maakt naast zijn onmisbare klasse. Bartoletti houdt zich ver van alle ondergrondse manoeuvres van de Palio, heeft geen relaties of vriendschappen opgebouwd, komt zelfs koud en arrogant en bijna onsympathiek over bij collega’s en observatoren. Dit zou de sleutel zijn om het verschil tussen beiden te verklaren. Maar let op: Atzeni is ook een koele berekenaar die precies weet wat hij wil. Het is geen toeval dat hij is opgeleid bij de Oude Meester Gigi Bruschelli die beter dan wie ook in de geschiedenis van de Palio de duistere ondergrondse wereld kent en wist hoe belangrijk relaties zijn.

De keuze van paarden op 16 augustus?

Bijna iedereen ziet de keuze van paarden in de goede richting evolueren maar de schrik voor enkele toppaarden zou er nog diep in zitten bij de capitani, en men houdt rekening met manoeuvres om hen uit te sluiten.

Tale e Quale zou het beste paard zijn, gevolgd door Viso d’ Angelo.

Remorex is een categorie apart, koppig en onhandelbaar in de koers met drie deelnames en 2 overwinninge, beide scosso, zonder ruiter, gedreven door een ongeziene wil om eerste te zijn.  Atzeni wil hem liever niet want Remorex deed hem zwaar vallen in San Martino waarna het paard toch won na een onwaarschijnlijk remonte op 16 augustus 2019. Bovendien is er strategisch probleem indien Remorex erbij zou zijn en naar Nicchio of Tartuca zou gaan. Atzeni staat op de betaallijst van deze contrade en dat maakt een weigering zeer moeilijk, zelfs met hun rivalen erbij, en we hebben het tot vervelens toegeschreven: Atzeni rijdt niet graag met rivalen tegen. Maar het ongelooflijke spel dat de Palio is zou er wel eens voor kunnen zorgen dat Remorex niet wordt gekozen omdat men verwacht dat de capitani van Valdimontone en Chiocciola hun invloed zouden aanwenden bij hun collega’s om hem eruit te krijgen.

Bijna in dezelfde categorie valt Violenta da Clodia, ook gevreesd voor haar kracht.

Zio Frac daarentegen, winnaar van juli, bevalt Bartoletti niet omdat het paard iets te “macchinoso” zou zijn, d.w.z. niet soepel genoeg ondanks de zeer precieze eerste San Martino met Atzeni op 2 juli, maar de derde Casato was dan wel te breed uitgevoerd zodat Bartoletti nog heel dicht langs binnen kwam.

Over Schietta, de favoriet van 2 juli, wordt niet meer gesproken, weinig over Solo tue Due en Tabacco waarvoor er wel appreciatie is. Een mooi en sterk paard zou Ungaro de Bonorva zijn, die een sterke indruk naliet in Vescona, maar waarover ook wordt verteld dat het koppig is en stevig moet bestuurd worden.

Wie rijdt waar?

Atzeni zal de eerste keuze mogen maken tussen zeker 6 contrade. Men verwacht dat hij Putzu en mogelijk Arri zal plaatsen bij “bevriende contrade” en men ziet zelfs Sanna reeds bij Nicchio. Lupa zonder rivaal blijft een eerste keuze voor Bartoletti en Zeddino mits een goed paard. En beiden durven ook Chiocciola en Valdimontone en Leocorno of Civetta kiezen met de rivaal aanwezig.

Wat kost de begeleiding van een Paliopaard?

Een Paliopaard op stal zetten, kost en inwoon, en vooral training door fantini wordt berekend op 1.000 euro per maand. Men fluistert dat een bepaalde scuderia of renstal zelfs tot 1.600 durft gaan.

 

Jan Gilliams