Valdimontone wint Prima Prova

Om 19u45 werd vanavond de Prima prova gereden van de Palio van 2 juli 2022. Nadat vanmiddag om 14u00 de paarden verdeeld werden, schoten de kapiteins in actie om de juiste fantino te vinden passend bij de strategie die ze willen hanteren deze Palio.

De prova werd voor het eerst voorafgegaan door het optreden op de tufo van de fanfare te paard van de Staatspolitie, die het volkslied uitvoerde dat ook werd gezongen door het grote publiek dat aanwezig was op Piazza del Campo.

De paarden werden als volgt tussen de touwen geroepen: Valdimontone, Istrice, Leocorno, Lupa, Drago, Bruco, Chiocciola, Civetta, Pantera en Torre als rincorsa.

In opdracht van debutant Mossiere, Renato Bircolotti (en net aangestelde adjunct-mossiere Fabio Magni) kwamen de paarden in de vooropgestelde volgorde binnen. Er was echter heel wat zenuwachtigheid tussen de touwen met al snel een valse start tot gevolg. De paarden konden zo een rondje lopen om wat stress af te laten.

Een tweede uitlijning volgde, met nog meer animo tussen de touwen. De mossiere liet iedereen buitengaan om opnieuw een derde keer uit te lijnen. Al snel komt Torre binnen. Pantera, Valdimontone en Drago starten uitstekend. Pantera draait als eerste in San Martino en beslits dan om het paard te vertragen. Bij de eerste passage aan de start neemt Montone het commando over. Vervolgens zet Lupa even op maar als snel vertraagt ook deze. Drago neemt over, vervolgens Valdimontone. Een fotofinish tegen een al bij al traag tempo geeft de overwinning aan Valdimontone met Antonio Mula op Vitzichesu.

1 Antonio Mula Valdimontone
2 Carlo Sanna detto Brigante Istrice
3 Andrea Coghe detto Tempesta Leocorno
4 Enrico Bruschelli detto Bellocchio Lupa
5 Giovanni Atzeni detto Tittia Drago
6 Stefano Piras detto Scangeo Bruco
7 Giuseppe Zedde detto Gingillo Chiocciola
8 Valter Pusceddu detto Bighino Civetta
9 Elias Mannucci detto Turbine Pantera
R Jonatan Bartoletti detto Scompiglio Torre

Hieronder de beelden (helemaal onderaan de volledige prova, inclusief het rondje van de fanfare te paard)