Zondag 30 september : estrazione Palio Straordinario

Aanstaande zondag 30 september om 17.30 uur zal er geloot worden welke 10 contrade er zullen deelnemen aan de Palio Straordinario van 20 oktober. Zoals vermeld in artikel 27 van het Reglement van de Palio zal de aanvang van de loting aangekondigd worden aan het publiek door trompetten. Daarna plaatst de burgemeester de namen van de 17 wijken in een urne.

Vervolgens is het de burgemeester die de eerste wijk zal loten. De kapitein van de eerst getrokken wijk zal vervolgens de tweede loten enzoverder. De eerste 10 zullen deelnemen aan de Palio. Er moet echter verder geloot worden omdat de volgorde van loting ook de volgorde van de Corteo Storico zal bepalen.

De loting zal een echt schouwspel zijn omdat de Piazza bomvol zal staan. In tegenstelling tot een ‘gewone’ Palio zijn het nu immers 17 wijken die hopen op deelname.

Alles zal te volgen zijn via de livestream van Canale 3 en/of RadioSienaTV.

Gezien er voor een Palio Straordinario steeds 10 wijken moeten geloot worden wachten sommige contrade reeds lang op een deelname aan een Palio Straodinario. Zo wacht Chiocciola reeds 38 jaar op een nieuwe deelname aan een Straordinario. We zetten ze alle 17 graag even op een rij :

  • 1980: Chiocciola
  • 1986: Giraffa, Onda, Istrice, Pantera, Oca, Nicchio
  • 2000: Drago, Torre, Leocorno, Tartuca, Selva, Bruco, Lupa, Valdimontone, Aquila, Civetta