Alles kan beter: bijlage bij analyse Estrazione 21 mei 2023.

Hoe kan Atzeni deze Palio niet winnen, was de grote vraag in de analyse. Natuurlijk kan hij wel verliezen, en daarvoor moeten we even kijken naar alternatieven.

De grootste outsider is en blijft Jonathan Bartoletti met zijn buitengewone rijtechniek, alleen verminderd door zijn verbijsterend gebrek een strategische voorbereiding, maar hij heeft zijn vrienden onder de contrade.

Vooreerst is hij zeker en vast de eerste keuze van Chiocciola en Torre, waarbij onmiddellijk Onda en Tartuca worden uitgesloten. Ook Nicchio is geen optie gezien zijn relatie met Valdimontone. En dan is de grote vraag : wie van de met Atzeni bevriende contrade gaat het wagen met Bartoletti te rijden op gevaar af de woede op te wekken van de actuele heer en meester van de Palio ? Ik vermoed dat Istrice het misschien zou riskeren, misschien Aquila, maar Giraffa, Selva en Drago ?

Voor Giuseppe Zedde, dringend toe aan een overtuigende comeback, staat misschien de deur van Aquila open waarvoor hij enkele keren heeft gereden, zeker geen Torre gezien zijn relatie met Oca, zeker geen Istrice gezien zijn recente zege voor Lupa. En verder geldt: wie durft Atzeni tarten? En gaat hij tegen Bartoletti durven rijden als die voor Torre of Chiocciola zou kiezen?

En wie gaat de vele andere monte of startplaatsen bekleden? Alleen of vooral vrienden van Atzeni? In zijn dienst, wat contradaioli verafschuwen want dan noemt men hun contrada “un sgabello” of voetbankje voor de belangen van anderen, of gaan contrade met een zekere hoop op overwinning een volledige breuk van Atzeni eisen van hun fantino?

En worden alle goede paarden gekozen? Dat hangt grotendeels af van de wil van Atzeni, maar kleinere contrade of contrade zonder rivaal durven soms eigenzinnig kiezen. We hebben het dan over Drago en Selva en Giraffa en eventueel Aquila, maar zeker niet over Nicchio en Chiocciola en allicht Istrice, die geloven in de macht van het geld om de beste fantino te engageren en minder rekenen op het paard. Een strategie die bijna steeds verkeerd afloopt maar onweerstaanbaar is, want bij een nederlaag kan men de schuld altijd bij het paard leggen.