De deelnemers van vanavond doorgelicht

Vanavond om 19u00 wordt de Palio van 16 augustus 2023 gereden. We geven graag een overzicht van de 10 deelnemers. Wie is favoriet? Wie zijn de outsiders? En wie zijn de ongekenden?

Favorieten:

Giraffa heeft net als in juli Abbasantesa in de stal staan. Over dit paard werd veel goed gesproken. Ze kozen resoluut voor Tittia, winnaar van de laatste 5 Palio’s. Hij won in juli 2019 zijn eerste in deze reeks voor…Giraffa… Hij kiest met Abbasantesa een paard dat bij hem thuis in de stal staat en dat hij dus goed kent. Opnieuw is hij deel van het te kloppen duo. Wint hij zijn elfde Palio en bevestigd hij zijn status van slokop?

Pantera is een van de favorieten, al moet Anda e Bola haar kwaliteiten waar iedereen het over eens is nog laten zien op de Piazza. Scompiglio is toe aan een nieuwe overwinning. Rivaal Aquila zal er alles aan doen om hem te stoppen maar dat neemt niet weg dat ze zeker kanshebber zijn om te winnen.

Oca ambieert het hoogste. Ze doen voor het eerst opnieuw mee sinds 2018 en wahcten 10 jaar op een overwinning. Met Zio Frac hebben ze de enige ex-winnaar in het lot. Ook voor Brigante is het een uitgelezen kans om opnieuw mee te doen voor de prijzen en zich te herpakken na heel wat mindere koersen.

Ousiders:

Aquila leek met Viso D’Angelo één van de favorieten te kunnen zijn. Ze grepen echter naast Tittia en rivaal Pantera koos resoluut voor de aanval met Scompiglio. Ze kozen verrassend voor Bighino, die reeds 5 jaar niet meer op de Piazza verscheen en zijn 28ste Palio zal rijden. Hij won nog nooit, is een uitstekende killer maar wie weet verrast hij in wat zijn allerlaatste kans zal zijn; Viso D’Angelo is en blijft een paard dat mee doet om te winnen.

Chiocciola was de laatste twee Palio’s rincorsa waardoor het haar kansen zag halveren. Gingillo rijdt zijn 31ste Palio en zal proberen het beste te halen uit het oudste paard uit het lot. Reo Confesso is 13 jaar oud en zal zijn 4e Palio rijden. Met een goede start zou Chiocciola wel eens een hoofdrolspeler kunnen zijn…

Tartuca koos opnieuw voor Grandine. Opnieuw is rivaal Chiocciola aanwezig. Hij heeft met Schietta echter een paard dat bij de betere uit het lot gezien werd én ervaring heeft. Wat is de prioriteit bij Tartuca? De rivaal ophouden of zelf voor de overwinning gaan? Te ontdekken vanavond!

Torre heeft de Palio al 8 jaar niet meer gewonnen maar lijkt zijn Palio meer af te stemmen om rivaal Oca te stoppen. Ze hebben wel een deskundig duo: Tabacco rijdt zijn 6e Palio (wat aangeeft dat er toch geloof is in dit paard) en Carburo kan zowel een defensieve als offensieve Palio rijden.

Onbekenden:

Bruco wacht al 15 jaar op een nieuwe overwinning. Met Bellocchio kozen ze een fantino die zich wil bewijzen en die zich wil verlossen van de schaduw van zijn vader Trecciolino (13 overwinningen). Ze hebben debutant Zenis die zich in de eerste prova liet zien met een zeer goede start. Als ze dat vanavond nog eens overdoen kunnen ze misschien een verrassing zijn.

Drago is zeker geen favoriet met Vitzichesu. Vorig jaar in juli reed dit paard voor Montone een onopvallende Palio. Het paard zou, zoals eerder gezegd, progressie gemaakt hebben. Drago leeft dus zonder verwachtingen naar de Palio toe en laat dat misschien een voordeel zijn: ze weten wat winnen is én Tempesta kan zich deze keer bewijzen zonder rivaal…

Istrice kreeg als eerste een paard toegewezen en verliet teleurgesteld de Piazza met Antine Day. Ze kozen voor Tamurè, een fantino die de laatste twee Palio’s voor Giraffa reed en talent heeft. Zijn Palio eindigde steeds in de eerste Casato. Het is aan hem om een contrada die reeds 15 jaar wacht op een overwinning hoop te geven. Als hij start zoals in de prove zien we hem zeker vooraan…