De Palio van 16 augustus is bijna perfect gestart.

Een positieve keuze met toppers en paarden met ervaring en maar 3 debutanten.

De angst voor een herhaling van de desastreuze Palio van 2 juli is niet bewaarheid. De capitani hebben uiteindelijk, en tegen de verwachtigen in, bijna alle toppaarden gekozen behalve de allerbeste Tale e Quale, te sterk en bovendien zeer kalm tussen de touwen. Rocco Nice, een oud-winnaar, was zelfs niet aangeboden want niet in vorm volgens ingewijden.

Atzeni van de hemel tot bijna in de Palio-hel.

Atzeni had volgens ingewijden minstens 5 contrade in zijn zak, terwijl hij in juli, alleen maar kon rekenen op Drago, en eventueel op Istrice en Leocorno. En met de tratta werd de ene na de andere deur naar een overwinning voor hem gesloten. Selva lootte Reo Confesso en Onda Tabacco, niet bepaald de paarden waarop hij had gehoopt. En het werd nog dramatischer toen Chiocciola Viso d’Angelo lootte, niet de winnaar maar zeker het beste paarde van juli, en iedereen besefte dat zijn rivaal Bartoletti hiervoor zou kiezen. Zelfs het feit dat rivaal Tartuca Remorex, het meest besproken paard, lootte, kon Atzeni niet gelukkig maken. Hij heeft één keer met Remorex gewonnen maar maakte een zware val. De aanwezigheid van rivaal Chiocciola en het mindere vertrouwen in Remorex deden ook deze grote deur dicht. Tartuca geeft vertrouwen aan Arri, vriend van Atzeni. Nicchio lootte Zio Frac, waarmee Atzeni verrassend gewonnen had in juli, en zelfs dit kon hem niet overtuigen want hij wist meer dan wie ook dat Zio Frac alleen gewonnen was door zijn meesterwerk en dat Viso d’Angelo en Remorex en Violenta da Clodia en misschien zelfs nog andere paarden sneller zijn. En toen rivaal Valdimontone Solo tue Due lootte, geen favoriet maar wel de snelste starter, ging ook deze grote deur dicht. Nicchio rijdt, eerder verrassend, met de niet overtuigende Piras en Montone met Carboni. Hij koos uiteindelijk voor Leocorno dat de sterke Violenta da Clodia had geloot, en omdat hij minder schrik had voor hun rivaal Civetta, tot die tot zijn ontzetting Columbu inhuurde, de man die in juli 2015 favoriet Atzeni voor Nicchio na 40 meter van zijn paard had opgetild en hem op de piste had laten vallen. Columbu heeft zijn schorsing van 8 Palio’s uitgezeten en is terug voor wat? Het belooft vuurwerk. Onda geeft vertrouwen aan Sanna, Selva aan Murtas, twee vertrouwelingen van Atzeni. Lupa rijdt met Zedde en de debutant Astoriux en Giraffa doet Putzu, ook vriendje van Atzeni, debuteren op Arestetulesu, een debutant waarvan één en ander wordt verwacht.

With a little help of my friends.

Kortom Atzeni zit met een groot probleem, lees Columbu, maar heeft zijn vriendjes Sanna en Murtas en Arri en Putzu geplaatst. Hoe zij front zullen vormen zal blijken in de startprocedure van 16 augustus en is afhankelijk van hun startplaatsen.

Bartoletti kan op weinig steun rekenen. Civetta zal hem allicht steunen om Atzeni te blokkeren, ook Carboni, ex-Civetta, zal eerst denken aan Valdimontone en ook een oogje hebben om Atzeni niet te steunen met stille goedkeuring van Montone die geen relaties hebben met hem. Voor de rest moet Bartoletti niet op veel steun rekenen. En zoals we reeds voordien hebben uitgelegd, hij staat buiten het netwerk van relaties tussen fantini.

Meer dan ooit: de mossa zal beslissen.

De start is altijd het beslissende moment van de Palio maar nu meer dan ooit. Hou dus de vriendjes van Atzeni in het oog, zeker als één van hen de start moet geven. Tartuca zal eerst kijken naar de positie van Chiocciola, en vervolgens kijken alle vriendjes Tartuca en Onda en Selva en Giraffa of Atzeni goed staat. Van Civetta en Valdimontone en eventueel van Lupa kan Bartoletti enige steun verwachten. Nicchio heeft een goede band met Atzeni maar zijn allicht niet gelukkig met zijn weigering om voor hen te rijden. Niet goed in te schatten.

In tegenstelling tot juli is dit hoe dan ook een spannende, geladen Palio met grote positieve en soms ook bange verwachtingen van vooral concurrerende contrade.

Prognose? Bartoletti-Chiocciola zal zeer geladen zijn, Atzeni-Leocorno moet iets organiseren met zijn vrienden en Columbu ontwijken. Arri-Tartuca krijgt de kans van zijn leven als hij Remorex de baas blijft. Deze ochtend in de tweede prova was hij rincorsa en voelde tot zijn grote verbazing dat Remorex letterlijk binnen de touwen sprong en zelf de start bepaalde en niet Arri. Hij moest alles doen om niet te vallen. Nicchio – Montone belooft een duel te worden maar niet voor de overwinning. En kijk goed naar Giraffa en de veelbelovende Arestetulesu.

 

Jan Gilliams