Enkele aanvullingen bij de Analyse van de Palio van 2 juli 2018

Op basis van gesprekken met “persone informate sui fatti” of “welingelichte” personen kunnen we het volgende zeggen over de geheime manoeuvers in de Palio van 2 juli 2018.

Het grootste mysterie van deze Palio was de vreemde beslissing van Chessa, de killer van Tartuca, om na 1 uur en 3 minuten weg te gaan van de verrochino of toegang tussen de touwen naast de tweede startkoord. Hij had Chiocciola elke poging ontnomen om de start te geven, en plots ging hij weg, ging achteraan staan, en Chiocciola kwam binnen.

Er doen twee verhalen de ronde die in mekaar kunnen lopen. De capitano van Tartuca zou op de Palco dei Capitani in telefonische verbinding hebben gestaan met een mangino of assistent die in de tribune zat bij de start en daar de instructies doorgaf aan Chessa, d.w.z. “blokkeer  Chiocciola”.

Op een bepaald ogenblik zou De Mossi, pas burgemeester van Siena en zeer streng, het zo op zijn heupen gekregen hebben dat hij de telefonino van de kapitein van Tartuca heeft afgepakt. Consternatie bij de mangino beneden in de tribune en bij Chessa.

Tegelijkertijd zou bij de zoveelste keer dat de mossiere iedereen had buitengestuurd om de fantini en de paarden te laten kalmeren en opdat ze onderling een akkoord zouden vinden, Elias Mannucci van Chiocciola Atzeni van Oca toegefluisterd hebben dat hij bereid was 125.000 euro te betalen aan Chessa van Tartuca als hij zou weggaan van de verrocchino. Een akkoord alleen te honoreren bij een overwinning van Chiocciola. Mannucci kon dit onmogelijk rechtstreeks zeggen aan Chessa, dus Atzeni moest “go between” spelen en deed dit ook.

Atzeni beging toen de kolossale vergissing te denken dat hij hierdoor het vertrouwen had gewonnen van Chiocciola en dat die de start zou geven om zelf te winnen, maar ook rekening houdend met Oca, d.w.z.  binnenkomen op een ogenblik dat Atzeni ook goed stond om te starten. Niets was minder waar. Chiocciola had een akkoord met Drago en lanceerde zichzelf en vooral Mari naar een overwinning. Oca startte met ca. 12 meter achterstand en arriveerde uiteindelijk op slechts 2 meter van Drago.

Atzeni was razend, zon op wraak tegen Chiocciola, en koos op 13 augustus Tartuca om de rekening te vereffen. Dat verhaal staat in de analyse van de Palio van 16 augustus 2018.

Het tweede mysterie was de verrassende beslissing van Bartoletti om de rijke Chiocciolacontrada te verlaten, waarmee hij al twee jaar een vertrouwensband had, voor het kleine Giraffa waarmee hij vorig jaar was gewonnen en die dus slecht bij kas waren. Financiële tussenkomsten ten voordele van Giraffa van Tartuca, anti-Chiocciola, en van Torre, anti-Oca, zouden flink geholpen hebben. Dit doet het vermoeden rijzen dat het grote Chiocciola minder rijk is als gedacht, want het paard van Giraffa had geen derde ronde in de benen zoals goed gekend was.

Nicchio zou een budget gehad hebben van 2.000.000 euro om te winnen en Bruschelli zou 400.000 euro geboden hebben aan Mannucci van Chiocciola om hem de start te geven. Maar Tartuca deed, zoals gezegd, meer dan een uur de deur dicht voor Chiocciola, en toen hij binnenkwam was Bruschelli, bijna 50, fysisch uitgeput en psychologisch gestresseerd. Vanop het plein kon men duidelijk zien dat zijn uitrusting drijfnat was.

Drago won de Palio met een budget van 630.000 euro. Oca had een budget van 800.000.

De volledige analyse van de Palio van 2 juli 2018 kan je hier vinden.