Laatste Voorbeschouwing voor de Start van de Palio van 16 augustus 2023.

De voorlaatste deur van de Palio van 16 augustus 2023 is dicht gegaan : 35 paarden worden toegelaten tot de batterie van zondagochtend 13 augustus. In de vroege namiddag gaat dan de laatste deur dicht als de 10 paarden, geselecteerd door de 10 capitani worden verloot, onder het waakzame oog van mevrouw de sindaco en na de ultieme dwingende adviezen van de dierenartsen van de stad.

De toegelaten paarden : 35 van de 67 van de 81.

81 paarden waren ingeschreven voor de medische keuringen in de paardenkliniek van Ceppo, 14 werden afgekeurd allicht voor kleinere defecten, 12 met ervaring mochten onmiddellijk naar de batterie, en 55 moesten zich eerst bewijzen aan dierenartsen en capitani wat betreft geschiktheid voor de Piazza en voldoende talent tijdens de vroege ochtendritten van 11 en 12 augustus, met dien verstande dat de 6 paarden jonger als 5 jaar worden uitgesloten en volgend jaar mogen herkansen. En zo zijn er 35 paarden goedgekeurd en dit zonder negatieve of positieve verrassingen.

Overroepen of een verrassing : Vankook?

Toch een woordje over Vankook. In juli 2022 uitgeloot door Civetta en de dag voor de Palio uitgesloten door de dierenartsen van de stad wegens een lichte kwetsuur, zwaar gecontesteerd door de Civettini want hen een schorsing van 2 Palio’s heeft opgeleverd. Voor de Palio van 2 juli verklaarden enkele kenners, waaronder Bastiano, onomwonden dat Vankook een potentiële winnaars was met een grote motor. Hij werd door de dierenartsen van de stad uitgesloten van deelname aan de batterie omdat hij te kort voordien aan een kleine landelijke Palio had
deelgenomen, waar de eigenaar allicht beter vergoed was dan wat de stad Siena uitbetaalt. Hij is er terug bij maar niemand heeft nog over hem gesproken sedert 2 juli. Hem toch maar in het oog houden in de batterie.

Welke paarden worden allicht gekozen?

Zoals we reeds voor enkele weken hebben geschreven wijst alles er op dat de 2 absolute toppaarden Violenta de Clodia , schitterende winnares van de laatste twee Palio’s, en Tale e Quale, zo gevreesd dat hij niet meer gereden en gewonnen heeft sedert 2019, eerst door de Covidjaren en vervolgens in 2022 en in juli 2023 als veel te sterk bevonden. En ook de oude, sterke en koppige en dus gevreesde Remorex, twee maal winnaar nadat hij zijn fantini had afgegooid, wordt niet gekozen want hij past niet in de zorgvuldige strategie van Giovanni Atzeni. Voor enkele weken was er een gerucht dat de capitani van Aquila en Istrice, aan hun laatste Palio toe in deze functie, een forcing zouden voeren
om ze er toch bij te nemen met als doel de evenwichten grondig te verstoren. Sedert twee weken horen we niets meer van dit gerucht.

Wie worden er dan wel gekozen? Zio Frac, Viso d’ Angelo, Anda e Bola en Abbasantesa lijken zekerheden, ware het niet dat Anda e Bola is ingeschreven voor de Palio van Asti begin september, dat de eigenaar reeds een startpremie heeft ontvangen en het niet erg zou vinden als het paard niet zou gekozen worden in Siena. Hoe? Door een onverwachte koliek, een mysterieuze beet van een insect of een kleine ontsteking aan een poot die het paard lichtjes doet hinken ? Dit zijn de klassieke trucjes van te sluwe eigenaars.

Verder Arestetulesu, Ungaros, Reo Confesso, misschien Tabacco en kenners zien drie eventuele debutanten in Ares Elce, Zaminde en Urian, of een ander paard dat tijdens de batterie overtuigt. Vankook?

Een kleine tip voor de batterie. Er wordt gezegd dat de nieuwe groep dierenartsen van de stad meer geneigd zouden zijn om paarden uit te sluiten, die zich onrustig gedragen tussen de touwen bij de startprocedure van de batterie. Misschien iets om op te letten. Kijk zeker naar Remorex.

Fantini en Contrade.

Ook op dit front valt er weinig nieuws te melden dat we niet reeds voor enkele weken hebben geschreven. Veel draait om :

ISTRICE, grote contrada met veel geld en evenveel honger, wil absoluut Giovanni Atzeni, detto Tittia. Als het paard hem echter niet zou bevallen, zullen ze een poging doen bij Jonathan Bartoletti, detto Scompiglio, die nochtans in juli heeft geweigerd voor hen te rijden, en eventueel Carlo Sanna, detto Brigante. Istrice zal in ieder geval iets willen proberen.

Bekijken we nu de 3 rivaliteiten op de Piazza :

AQUILA heeft een kleine kans bij Atzeni mits een zeer goed paard. Nochtans vermijdt hij rivaliteiten (Pantera) maar vorig jaar riskeerde hij toch Leocorno met rivaal Civetta op de Piazza . Zijn invaller is Sebastiano Murtas, detto Grandine, overigens één van zijn vertrouwelingen.

PANTERA zou een deur open hebben bij Giuseppe Zedde, detto Gingillo met een goed paard, en anders allicht Giosué Carboni, detto Carburo, of Dino Pes, detto Vellutto als een killer nodig zou zijn.

OCA wil Atzeni maar die wil bijna zeker Torre als rivaal vermijden en dus is Carlo Sanna invaller, ook met een goed paard, of anders Murtas of Elias Mannucci, detto Turbine wanneer een meer defensieve koers moet gereden worden.

TORRE wil Zedde na zijn knappe prestatie op 2 juli, overigens een noodzakelijke comeback na zijn desastreus 2022, met Bartoletti als tweede keus. Zonder een goed paard wordt het Carboni of eventueel Enrico Bruschelli, detto Bellocchio of Dino Pes.

CHIOCCIOLA zal eerst Bartoletti vragen, daarna Zedde met een goed paard, en in een negatief scenario Dino Pes.

TARTUCA droomt ook van Atzeni die allicht Chiocciola als rivaal niet ziet zitten, en zal dan voor Murtas of Mannucci gaan. Maar wat met een goed paard? Toch maar Carlo Sanna proberen? Ook na zijn desastreuze koers in juli?

En verder :

DRAGO heeft een kans op Atzeni mits een zeer goed paard, maar heeft quasi zeker geen geld na de recente overwinning in 2022, en zal dan Andrea Coghe, detto Tempesta een nieuwe kans geven hoewel de Dragaioli niet bepaald enthousiast waren over zijn prestatie in juli, maar ook hij behoort tot de Atzeni-clan van getrouwen.

GIRAFFA heeft een kans op Atzeni en eventueel Bartoletti mits een goed paard maar geeft allicht zeker een nieuwe kans aan Federico Guglielmi, detto Tamure, een belofte die moet bevestigen na koersen met goede en zwakke momenten.

Blijft BRUCO met veel honger en zenuwachtig na 15 jaar zonder overwinning. Hoewel Brucaioli blijven beweren dat de deur voor Atzeni wijd open staat, wijst veel er op dat er een stilzwijgend akkoord is tussen Atzeni en Bartoletti dat deze laatste Bruco voor zich mag opeisen mits een goed paard. In een negatief scenario zou Enrico Bruschelli komen maar dan zal de capitano veel moeten uitleggen aan de ontevreden Brucaioli over de strategie van de laatste jaren.

Ik herhaal nogmaals dat we worden geconfronteerd met een zeer zwakke generatie fantini die kansen blijven krijgen omdat ze worden gesteund door de oppermachtige Atzeni. Sanna en Murtas en verder ook Mannucci en Coghe zijn hierdoor de eerste of tweede keuze bij Aquila en Tartuca en zelfs bij Oca, dat normaal gesproken zeer eigenzinnig is maar momenteel in een strategische impasse is beland, en ook bij Istrice en Drago. Merk ook op dat Atzeni zijn “vriendjes” kan plaatsen bij Aquila en Tartuca en Oca om de vervelende rivalen Pantera en Chiocciola en Torre het leven moeilijk te maken, indien nodig. Giraffa gaat iets meer zijn eigen weg.

Bartoletti en Zedde moeten kiezen tussen Bruco en Chiocciola en Torre en Pantera , maar hebben geen “vriendjes” zoals Atzeni, en zijn bijgevolg vooral afhankelijk van de strategische kwaliteiten van de contrade waarvoor ze rijden.

Allemaal waar die Voorspellingen ? Geruchten en Logica maar la “dea bendata” kan anders beslissen.

La “dea bendata” is een heerlijke Italiaanse omschrijving waarmee de geblinddoekte godin wordt aangeduid die over het lot en de toekomst kan beslissen. In Siena ligt de “dea bendata” op ieders lippen tijdens de Paliodagen.

Onze voorspellingen zijn gebaseerd op de voortdurend bevestigde geruchten van de laatste zes weken in Siena, en die geruchten beantwoorden ook aan een onverbiddelijke logica. Alleen zullen er allicht geen superfavoriete paarden gekozen worden, maar wel meer iets minder sterke toppers wat alles spannender zal maken. Het ziet er dus goed uit voor Atzeni maar toch minder goed als in de laatste Palio’s. Het wordt dus spannender tenzij het paard van Atzeni’s dromen naar Istrice zou gaan.

Niets zou mooier zijn als wanneer de betere paarden onder de rivalen zouden verdeeld worden en niet bij Istrice of Bruco of Giraffa of Drago, want dan worden alle evenwichten in één klap verbroken en krijgen we een Palio die alle kanten kan opgaan met zeer moeilijke keuzes voor de protagonisten die dan dieper in mekaars ogen zullen moeten kijken. En dat is toch wat we willen zien! Je mag er niet aan denken als de vier betere paarden bij Oca en Torre en Chiocciola en Tartuca zouden terecht komen.

Ter herinnering hoe je de 4 giorni kan volgen: