Officieel: de Estrazione van de Contrade vindt plaats op zondag 21 mei

Zondag 21 mei om 19.00 uur vindt de loting plaats van de vier Contrade die met Aquila, Giraffa, Selva, Onda, Nicchio en Tartuca op 2 juli deelnemen aan de Palio. De vlaggen van de getrokken contrade worden, zoals steeds, geplaatst aan de ramen op de eerste verdieping van het Palazzo Pubblico.

Omwille van de schorsing van Oca wordt deze vlag onmiddellijk op de laatste plaats op de tweede verdieping geplaatst. Daarnaast zullen de 6 andere contrade geplaatst worden die niet mogen deelnemen aan de eerste Palio van 2023.

Er zullen echter vier contrade geloot worden uit 9. Civetta moet bij loting immers één van zijn twee Pali’s schorsing uitzitten. Chiocciola, Istrice, Torre, Leocorno, Drago, Bruco, Valdimontone, Pantera en Lupa blijven over: voor vier van hen wordt 21 mei een feest.

De reden waarom de extrazione een week vroeger is dan gewoonlijk is omwille van de verkiezingen. Half mei is het immers de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. De tweede ronde vindt plaats het laatste weekend van mei, wanneer traditioneel de estrazione zou plaatsvinden. Beide evenementen combineren doet men niet.

De laatste keer dat de trekking voor de Palio in juli op deze datum plaatsvond was in 2006; daarvoor moeten we al terug naar voor 1800. In 2006 werden Aquila, Torre en Leocorno geloot. De Palio zelf was er één voor de geschiedenisboeken: Pantera (met Choci) versloeg rivaal Aquila in de laatste meters van de koers; de eerste overwinning van wijlen Andrea Mari.