17 april 1938: de Palio van Ethiopië

17 april 1938 was Paasdag en een groep jonge Sienese legionairs die in het dorp Ambaciara in Ethiopië waren, besloten een Palio Straordinario te organiseren om de heimwee te verzachten.

Alle fasen van de Palio werden gerespecteerd: de estrazione van de contrade, de assegnazione, de koers zelf en alle andere geldende reglementen in Siena. Het enige, grote verschil was dat de Palio niet met paarden maar met muilezels gereden werd. Dit was echter niet de eerste keer want in 1936 werd door de legioensoldaten van Asti reeds een Palio met ezels georganiseerd.

Het boeiende verhaal van deze Palio werd verteld in “Il Telegrafo” door Dino Corsi, nicchiaiolo, journalist en correspondent uit Afrika.

Op 16 augustus 1943 werd opnieuw een Palio georganiseerd in Afrika. Deze keer in een gevangenenkamp (Bruno Tanganelli, beter gekend als Tambus, vertelt het verhaal in een meeslepende kroniek van “Il Mortaretto”. Ook Alessandro Falassi schrijft dit in zijn boek “La Terra in Piazza”).

Binnen veldnr. 203 werd met geïmproviseerde middelen de Palio geschilderd, de spennacchiere gemaakt en kostuums ontworpen (van papier of stukjes stof) voor de Corteo Storico.

Op 16 augustus begon een soort bel continu te rinkelen (zoals die van de Torre del Mangia de dag van de Palio). Op dat moment begonnen ongeveer twintig mannen zeer traag rond een denkbeeldig schelpvormig plein te marcheren. Een stuk of tien van hen, gekleed in een soort verenjassen, begonnen drie keer rond hetzelfde denkbeeldige vierkant te rennen.

De “vertegenwoordiger” van Bruco, Ferdinando Firmati, won. Hij nam de drappellone in ontvangst en volgens de legende was er zelfs wijn om de overwinning te vieren. Tambus rende in de kleuren van zijn Giraffa.