Palio 2021 : morgen beslissing rond Palio’s juli en augustus 2021

Morgen, 26 mei om 11u30 komen de burgemeester van Siena, Luigi de Mossi, de priors en de kapiteins van de 17 contrade samen om te beslissen over de Palio’s van 2021. Een langverwachte dag. Vorig jaar besliste de burgemeester om 14 mei dat de Palio’s niet zouden gereden worden. Dit jaar komt de beslissing later, wellicht om een duidelijker beeld te hebben van de epidemie en de toekomst.

Het zal moeilijk worden: ook 2021 is een ingewikkeld jaar gezien de pandemie nog steeds woedt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Palio van juli gereden zal worden, gezien de Nationale noodtoestand en het verbod op evenementen in Italië loopt tot 31 juli. Misschien is het te moeilijk om zelfs maar aan een koers in augustus te denken. Hoewel de vaccinatiecampagne in een hoog tempo verdergezet wordt zou volgens Italiaanse wetenschappers pas in september enige vorm van immuniteit aanbreken.

De wens om een Palio te organiseren is groot, misschien nog groter dan vorig jaar en het licht aan het einde van de Covid-tunnel wordt feller. Daarnaast is het opvallend dat Legnano en Asti reeds beslist hebben om dit jaar hun Palio opnieuw te rijden.

Het zal dus bij gevolg niet gemakkelijk zijn om morgen een beslissing te nemen. De reguliere Palio’s van juli en augustus lijken heel moeilijk te worden, maar er is nog wel hoop op een Straordinario in het najaar…