Valdimontone wint Prova Generale, Civetta opnieuw aanwezig met Carburo ipv Bighino

Zopas werd de Prova Generale gereden. Ze werd traditioneel voorafgegaan door de Carabinieri te paard. Er werd ook een minuut stilgestaan bij het overlijden van Andrea Mari (Brio) vorig jaar. Brio reed 32 palio’s waarvan hij er 6 won. Op 17 mei 2021 kwam hij tragisch om het leven in Bolgheri als gevolg van een verkeersongeval.

Vervolgens werden de paarden als volgt binnengeroepen Pantera, Valdimontone, Leocorno, Istrice, Civetta, Chiocciola, Bruco, Torre, Drago en Lupa als rincorsa.

Civetta was opnieuw van de partij. Bighino was vervangen door Giosue Carboni detto Carburo. Hij is net terug gerecupereerd van zijn val tijdens de koersen in Legnano. Hij is de eigenaar en  trainer van Vankook en kent het paard dus zeer goed.

Er was onmiddellijk veel nervositeit en geduw tussen de touwen. Mossiere Bircolotti besliste al snel om opnieuw uit te lijnen.

Bij de tweede uitlijning, met een beetje verwarring tussen de touwen, komt rincorsa Lupa binnen, maar de Mossiere vindt dat er geforceerd wordt waardoor de start ongeldig is.

Terwijl de paarden een rondje rijden is er een probleem met Schietta, het paard van Istrice. Dit waordt onmiddellijk naar de Entrone gebracht voor onderzoek. Ondertussen stappen alle jockeys van de paarden in afwachting of Schietta al dan niet zal meedoen aan de prova. Na een paar minuten wachten de beslissing: Istrice wordt uit voorzorg vrijgesteld van het uitvoeren van de prova.

Nieuwe uitlijning met slechts negen paarden, en met minstens evenveel nervositeit tussen de twee touwen. De massa op het plein begint te roepen.

Bij de vierde uitlijning een nieuwe oproep van de starter om binnen te komen. Lupa doet dit en de start wordt als geldig gezien. Pantera, wederom, is als eerste vertrokken, gevolgd door Valdimontone en Leocorno. Valdimontone neemt als eerste de San Martino. Mula maant Vitzichesu aan tot een stevige galop. In de laatste ronde vertraagt Montone. Ze winnen de Prova Generale.

1 Elias Mannucci detto Turbine Pantera
2 Antonio Mula Valdimontone
3 Andrea Coghe detto Tempesta Leocorno
4 Carlo Sanna detto Brigante Istrice
5 Giosue Carboni detto Carburo Civetta
6 Giuseppe Zedde detto Gingillo Chiocciola
7 Stefano Piras detto Scangeo Bruco
8 Jonatan Bartoletti detto Scompiglio Torre
9 Giovanni Atzeni detto Tittia Drago
R Enrico Bruschelli detto Bellocchio Lupa