Salasso

Overzicht

Naam Alberto Ricceri
Geboortedatum 06/10/1975
Geboorteplaats Siena
Debuut 2 juli 1995
Laatste 2 juli 2018
Totaal gereden 23
Totaal gewonnen 3
% overwinningen 13%

Info

Deze geboren Sienees reed zijn eerste Palio in 1995 voor Giraffa. Men wilde hem “Eta Beta” noemen naar een tekenfiguurtje van Disney. Toen hij de eerste prova mocht rijden was Alberto Ricceri zo opgewonden dat zijn gezicht dezelfde rode kleur als zijn vest van Giraffa. Het leek alsof zijn gezicht doorbloed was. Bij stemming werd gekozen om hem Salasso te noemen naar dit voorval. Salasso viel en verdween 7 jaar van de radar. Nu en dan reed hij nog eens een batteria maar het was pas in 2002 voor een echte nieuwe kans bij Onda.

Zijn eerste overwinning kwam er in juli 2004 voor Giraffa. Na een fantastische comeback reed hij in tweede positie achter Bruco. In de laatste San Martino draaide hij opzettelijk heel kort, botste zo tegen Vellutto, de fantino van Bruco. Beide vielen maar Donosu Tou, het paard van Giraffa veroverde de eerste plaats. Het won scosso voor de scosso van Bruco.

Op zijn tweede overwinning was het 2 jaar wachten. Hij moest de start geven voor Selva op Caro Amico. Vrijwel onmiddellijk reed hij in koppositie. Hij gaf deze niet meer af en won. Hij werd achteraf wel geschorst voor een palio omdat hij een vierde (ere)ronde reed. Hierbij reed hij trouwens enkele mensen omver. Hetzelfde jaar nog werd hij officiële fantino van Chiocciola.

Tot 2012 kwam hij elk jaar terug aan de bak. Op een nieuwe kans was het wachten tot juli 2014, toen Girolamo bij een oefenrit van Oppio viel voor Drago. Salasso werd zijn vervanger en won. Na een matige start startte hij een inhaalrace op de sterke Oppio. Bij het begin van de tweede ronde kon hij Aquila, die tot dan toe de hele koers op kop gereden had, inhalen. In augustus kreeg hij dé kans op een cappotto toen Morosita Prima naar Drago ging. Salasso reed een tegenvallende koers. In 2015 reed hij 2x voor Onda. In juli achtervolgde hij tot het einde winnaar en rivaal Torre. Toch kreeg hij een nieuwe kans in augustus.

Pas in 2017 krijgt hij een nieuwe kans bij Bruco op debutant Su Re in een voor 7 wijken onzichtbare koers die gewonnen wordt door een grootse Scompiglio. Een jaar later zit hij bij Istrice op debutant Trattu de Zamaglia. Hij rijdt een kleurloze koers.

Beelden

Gereden Palio's

Aantal palio's gereden per wijk

aquila 1 bruco 1 chiocciola 2 civetta 0 drago 2/1
giraffa 3/1 istrice 1 leocorno 0 lupa 2 nicchio 1
oca 0 onda 5 pantera 0 selva 4/1 tartuca 0
torre 1 valdimontone 0
Laatste aanpassing : 3 juli 2018