Analyse van de Palio van 16 augustus 2019 : is Selva echt gewonnen ?

Wij zijn in de 21ste eeuw reeds verwend geweest met enkele onvergetelijk palio’s zoals de overwinning van Torre in 2005 na 44 jaar, en van Civetta in 2009 na 30 jaar en de fantastische cappotto van Lupa in 2016 na 27 jaar, en de fantastische zege van Pantera in 2006 na een dolle achtervolging op rivaal Aquila. Maar deze Palio van 16 augustus krijgt ook een ereplaats en zal nog lang aanleiding geven tot discussie om meerdere uiteenlopende redenen.

De Startvolgorde.

De uitgelote startposities beloofden vuurwerk : Istrice op 1 met gewezen winnaar Oppio die wel pas terugkeerde na 3 jaar en over wiens conditie vragen werden gesteld en die bovendien erg onrustig tussen de touwen had gestaan tijdens de prove. Op 3 Torre met Violenta da Clodia, sterk  maar onervaren en zeer onrustig tussen de touwen, bereden door favoriet Bartoletti, naast hem op 4 de andere favoriet Atzeni op Remorex voor Selva, op 5 een zeer gemotiveerde Mari voor Bruco op Schietta  die een snelle start  bleek te bezitten en dus verbeterd tegenover 2018, op 7 de andere favoriet Porto Alabe met Carlo Sanna voor Onda, het winnend koppel van voor 2 jaar, op 8 Stefano Pirras, detto Scangeo, een late debutant op 33 jaar, die indruk had gemaakt in batterie en prove, op een andere debuttant Tottuguddu, een goede starter. En dan op 9 Siri voor Oca met maar één doel : Torre blokkeren. Iedereen wist dat de beide rivalen van Torre een verschillend plan hadden : Onda aanvallend en Oca verdedigen. Rincorsa was Bruschelli voor Pantera die tijdens de prove enkele zeer scherpe duels had uitgevochten met rivaal Aquila.

Oca kent geen genade.

Toen Oca binnenkwam wist iedereen op de Campo onmiddellijk wat ons te wachten stond. Siri keek nog niet naar zijn plaats maar ging recht op Torre af en begon hem op elke mogelijke manier  te hinderen en zelfs aan te rijden. Hij hield dit bijna 40 minuten vol, kreeg misschien 10 tot 12 officiële waarschuwingen van de mossiere, gaf onderweg een flinke trap aan Schietta van Bruco, en maakte ook Oppio gek tot Bruschelli plots binnenkwam en de starter de start valideerde.

Merk op dat iedereen tussen de touwen verkeerd stond op misschien Onda en Aquila na, en dat de starter de start toch goed gaf. Achteraf bekende hij dat hij even had geaarzeld maar schrik had dat het achteraf nog erger had gekund. De zo ervaren Bruschelli misrekende zich ook want rivaal Aquila vertrok goed. Het ergste was dat de dolgedraaide Oppio bleef staan hoewel hij eerste stond. Kortom een start die altijd had moeten geannuleerd worden.

De koers.

Onda was het  eerste weg met Porto Alabe, nochtans vooral gekend voor zijn sensationele laatste ronde, maar de gebreken van Sanna kwamen aan het licht in de eerste bocht van San Martino waarin hij te breed draaide waarvan Bruco kon profiteren met een ontketende Mari die de kop pakte gevolgd door de andere favoriet Selva. In de 1ste Casatobocht schoof Torre in 5de positie uit, Bartoletti viel niet maar het ritme van Violenta de Clodia was definitief gebroken en Bartoletti spaarde de merrie. In de 2de San Martino viel Atzeni op Remorex langs binnen aan, misrekende zich, botste tegen het paaltje en viel. Remorex zette alleen de achtervolging in. Achterop kwam ook Arri voor Drago nogal dwaas ten val. Vanaf de 2de San Martino tot aan de aankomst kregen we een bloedstollend duel te zien met Mari op kop die alle aanvallen pareerde, en van de loslopende Remorex, en van Onda, en van Aquila die vervaarlijk kwam aanzetten. De laatste Casato was er te veel aan.

Wie is gewonnen?

Mari pareerde Aquila en Onda, zag in de laatste rechte lijn Remorex komen langs te buitenkant, mepte hem op de neus …… en Bruco en Mari en Schietta leken gewonnen te hebben. Alle commentatoren van Rai2 en Canale3 en SienaTv riepen Bruco. En dan één of twee minuten spanning  tot de aankomstrechters Remorex voor Selva gewonnen gaven.

Zeer sportief werd het verdict aanvaard door Bruco maar ondergetekende is niet overtuigd. De aankomstlijn is een onzichtbare lijn van de startvlag naar het startersgestoelte, dus geen rechte maar een schuine lijn die het  paard langs de buitenkant dus Remorex bevoordeelt. De achteraf gepubliceerde fotofinish laat Remorex op kop zien met 8 centimeter voor Schietta, maar toont geen aankomstlijn. De foto kan dus best een fractie van een seconde te laat genomen zijn, voldoende voor Remorex om nog te passeren. Organisatorisch onbegrijpelijk in 2019.

Sancties.

Het gedrag van de fantino van Oca wordt het thema voor de schepen, belast met de straffen na deze Palio. Gezien de veel strengere interpretatie van het Palioreglement door het nieuwe stadsbestuur en de nieuwe burgelmeester De Mossi, verwacht ik zware straffen  voor Antonio Siri, fantino van Oca, en ook voor Oca zelf als objectief verantwoordelijk voor het gedrag van hun fantino. We hebben nog obstructiewerk gezien van fantini, maar dit was van een zelden geziene intensiteit. Prognostiek :  5 en 2 Palio’s geschorst.

Na de koers zouden contradaioli van Torre geprobeerd hebben Atzeni, gewezen winnende fantino van Oca en Onda, uit de ambulance te halen, en zou het tot een handgemeen gekomen zijn met de guardafantino, bodyguard van Selva die Atzeni bijstond. Als dit wordt bevestigd, reken dan ook maar op een Palio schorsing van Torre.

De Toekomst voor Fantini – Cavalli en … een financieel probleem voor de contrade?

De Palio heeft  een nieuwe beloftevolle fantino ontdekt : Stefano Pirras, al 33 jaar dus geen jonge belofte, maar een bekwame ervaren ruiter uit het reguliere circuit. Voor de rest is er niets. Sanna overtuigt niet na zijn zege in 2017, en ook Arri, goed in de straordinario van 2018 en de Palio van juli 2019, staat er niet. En niet vergeten : volgend jaar is Mari 43 en Bartoletti 40. Dan is een loopbaan normaal gesproken voorbij. Bastiano won zijn laatste Palio op 36 jaar, Cianchino op 38 en Pes op 39 jaar.

Enkele paarden hebben bevestigd of zich aangemeld : Remorex is zeer sterk, Tottugoddu en Schietta en Violenta da Clodia zijn beloften. Porto Alabe blijft een secuur paard, en misschien zien we Preziosa Penelope, Rocco Nice en Sarbana terug.

In de voorbeschouwing  vroeg ik me af of het grote geld van de grote contrade een rol zou spelen, nu eerder de kleine contrade winnen.  Mijn zeer betrouwbare bron uit de wereld der fantini vertelde me dat er iets fundamenteels is veranderd.

Een contrada moet een Palio betalen met het geld in de kassa, verkregen uit allerlei activiteiten van diners, feesten, concerten, lidgeld, enz …. Voor de Palio worden alle leden gevraagd hoeveel  ze willen spenderen aan een eventuele overwinning. Vervolgens gaan prior en kapitein naar een bank en vragen een krediet aan om hun werkbudget nog te verhogen. Dit krediet werd vlot toegestaan op handtekening. Ik zeg  “werd” want de tijden zijn veranderd. De financiële rampen die de Monte dei Paschi  bank van Siena hebben getroffen zijn niet zonder gevolgen gebleven. De kredieten zouden  niet meer worden toegestaan en bijgevolg zijn de verdiensten van fantini merkelijk lager geworden. De winnaar van juli en augustus  zou maar 40.000 en 60.000 euro verdiend hebben, een fractie van vroeger. Fantini onder de top krijgen nog maar een startgeld van 15.000 euro. De tijden van 100.000 tot 300.000 euro voor een winnaar, 50.000 voor de rincorsa en minimum 30.000 startgeld lijken voorlopig voorbij te zijn. Wordt vervolgd.

 

Jan Gilliams