Overzicht
NaamBruno Blanco
Geboortedatum15/09/1941
GeboorteplaatsNoto (SR)
Debuut16 agosto 1963
Laatste17 settembre 1972
Totaal gereden5
Totaal gewonnen0
% overwinningen0%

Info

Bruno Blanco reed 5x de Palio tussen 1963 en 1972 onder de bijnaam Parti e Vai.

Bruno Blanco, geboren in de parel van de Siciliaanse barok, Noto, op 15 september 1941, arriveerde in Siena toen hij begin twintig was. Hij maakte zijn debuut in de kleuren van Lupa in augustus 1963 op de grijze Gabria. Het debuut was echter niet het gelukkigste: vanaf het begin bleek Blanco slecht voorbereid te zijn op de Palio (tijdens zijn toespraak op de cena na de Prova Generale noemde bedankte hij de mensen als contradaioli van “Lupo”). Hij kreeg ook intensieve lessen in Vallerozzi om de namen en kleuren te leren kennen van de deelnemende contrade.

Op dat moment waren er spanningen tussen Lupa en Drago, en de leiding van Lupa gaf hun fantino de opdracht om een koers te rijden tegen de man in het rode, gele en groene jasje. Helaas voor Parti e Vai nam ook Bruco deel aan die Palio, en de onervaren Blanco, die de bevelen waarschijnlijk verkeerd begreep, reed Bruco die met Mezzetto op Belindo voor de overwinning gingen tegen de palco in de Casato. Drago won de Palio. Na de koers was er een gevecht tussen Lupa en Bruco en bij zijn terugkeer in de contrada werd gevraagd verantwoording af te leggen voor zijn werk. Parti e Vai antwoordde tevreden: “Ik deed wat je me vroeg, ik beschadigde de geelgroene contrada! ” Ondanks dit ongemak bleef de relatie tussen Blanco en Lupa ook in 64, toen hij de hoofdrolspeler was voor de eerste 4 prove op Dubba. Uiteindelijk zou hij de Palio niet rijden. In de jaren daarna zou hij sporadisch nog enkele prove rijden in de kleuren van Chiocciola, Nicchio, Istrice, wederom Lupa en Montone.

In 1969 begon Parti e Vai aan een lange relatie met Leocorno, in wiens kleuren hij meedeed aan de resterende vier Palio’s van zijn carrière. De eerste, in augustus op de onwaarschijnlijke Braccobaldo was niet bepaald memorabel. De opportuniteit van zijn leven kwam er in augustus 1972, toen de sterke Mirabella in Pantaneto arriveerde. Parti e Vai was de auteur van een Palio net achter de kop en ondermijnde Tartuca die alle drie de ronden aan de leiding reed. Uiteindelijk was het Orbello bij Giraffa die won omdat hij teveel externe trajecten reed.

De enige keer dat Parti e Vai viel was in juli 1972, toen hij op Manon zat. Een ongelukkige start werd verholpen door een opmerkelijke eerste ronde, waarbij ook werd geprofiteerd van een grote valpartij in de Casato veroorzaakt door de val van Foglia. De comeback én overwinningsdromen van Leocorno kwamen echter aan een einde door de paal in de tweede San Martino.

In de daaropvolgende september gaf de bescheiden Gavottina Leocorno niet veel kans op de overwinning. De koers van Parti e Vai was dan ook redelijk anoniem. Dit was de laatste Palio van Parti e Vai, die nog enkele jaren aanwezig bleef op de Palio en de provaccia van augustus 1979 op Urso voor Tartuca reed. Hij zou ook daarna, tot 29 juni 1980 batterie rijden op onder andere Nedo, Satiro, Valsandro en Tessera .


Gereden Palio’s
PalioContradaCavallo
16 agosto 1963LupaGabria
16 agosto 1969LeocornoBraccobaldo
16 agosto 1971LeocornoMirabella
2 luglio 1972LeocornoManon
17 settembre 1972LeocornoGavottina II

Aantal gereden Palio’s per contrada

0

0

0

0

0

0

0

4

1

0

0

0

0

0

0

0

0

Laatste aanpassing : 17 december 2019