16 agosto 1901

Verslag

Selva wint de Palio, Nicchio mist kans op cappotto

Het lot geeft Nicchio met Nocciola de favorietenrol gezien ze hier in juli reeds mee gewonnen hadden. Selva met Sultana en Aquila met de snelle baio van Chiocciola zijn outsiders, net als Bruco en Oca.

Tijdens de tratta gebeurt er iets merkwaardig: in de verwarring die gepaard gaat met het verdelen van de paarden worden de paarden van Nicchio en Montone omgewisseld. Er ontstaat een bloederige vechtpartij en na zorgvuldige analyse van de notulen met betrekking tot de beschrijving van de paarden komen de paarden alsnog in de juiste stal terecht.

De eerste prova wordt niet gelopen. Alle contrade, behalve Selva en Istrice, wisselen minstens 1 keer van fantino. Nicchio laat Pallino naar Onda gaan en Bruco stuurt Scansino richting Aquila die op hun beurt Tabarre aan Chiocciola laten.

De koers is een strijd tussen Onda en Selva die als eersten starten. In de San Martino vergroot Bozzetto zijn voorsprong, Selva jaagt als een razende op de koploper. Verderop volgen ook Oca en Istrice.

Onda blijft altijd aan de leiding en lijkt de Palio in zijn zak te hebben, maar in de derde ronde, voor de kapel, stort de baio in en valt hij op de tufo, Selva maakt hier gebruik van en Chiccone leidt Sultana naar de overwinning. Zijn broer, die kapitein is van Selva weet met zijn vreugde geen blijf.

Wist-je-datje : 

De Palio wordt gereden in aanwezigheid van de koninklijke graaf van Turijn Vittorio Emanuele van Savoye-Aosta.

In de Corteo Storico worden 4 contrade soppresse geïntroduceerd; pas vanaf april 1904 zullen ze steeds op de afspraak zijn.

giraffa valdimontone chiocciola bruco onda istrice selva nicchio oca aquila

Assegnazione

1 baio del Cambrini Giraffa
2 baio del Franci Valdimontone
3 baio del Rosi Chiocciola
4 storno del Franci Bruco
5 baio del Battistini Onda
6 morello del Neri Istrice
7 Sultana Selva
8 Nocciola Nicchio
9 roano del Tanzini Oca
10 baio del Fossi Aquila

Prove

Il Palio

2 luglio 1901 2 luglio 1902