16 agosto 1928

Verslag

Nicchio wint opnieuw de Palio, een editie die bol staat van de plotwendingen

Op de tratta heel wat begeerde paarden. Favorieten zijn Chiocciola, met het zegevierende koppel van het jaar ervoor (BovinoGiacca), Bruco met Lina en Nicchio met Margiacchina.

Ook Torre hoopt op succes dankzij de kronkelende Gina. Ze hebben een groot kapitaal opgebouwd na achttien jaar teleurstellingen en kunnen rekenen op de steun van bondgenoot Bruco. De Palio wordt beslist in de context van de rivaliteit die Bruco en Torre van Nicchio scheidt. De vooravond van de Palio staat in het teken van tal van manoeuvres en intriges gericht op het bevorderen van de overwinning van de Contrada di Salicotto.

Nicchio staat alleen tegenover twee tegenstanders. Ze kunnen ook niet rekenen op Oca zonder Picino, al lijken die een onderschikte rol te gaan spelen met Ruscetto en Tripoli. Kort voor de koers benadert een politieagent Porcino en vertelt hem dat het geld van Torre is opgevorderd. De fantino van Bruco besluit resoluut voor de overwinning te gaan. Rancani, die zijn laatste Palio rijdt, geeft de start. Chiocciola, die bondgenoot zijn van Bruco en Torre hinderen Nicchio.

Porcino start als eerste met de snelle Lina, gevolgd door Torre, Tartuca en Lupa met Pirulino op Fiorello. Terwijl de eerste vier in San Martino zijn, is Nicchio, die laatste rijden, nog maar ter hoogte van Fonte Gaia.

Bruco zet zijn koers van kop verder. Velen verwachten dat Porcino Torre zal begunstigen. Aan de binnenkant begint Canapino op Margiacchina aan een dreigende comeback. In de tweede Casato valt Tartuca; Ulisse breekt zijn been. In de laatste San Martino hetzelfde lot voor Lupa.

Inmiddels lijkt de Palio een tweestrijd te worden tussen Porcino en Garibaldi. Nicchio herstelt aanzienlijk wat terrein op de twee rivalen.

In de laatste Casato draait de fantino van Bruco breed richting tribune. Volgens sommigen om Torre te helpen, volgens andere omdat Lina haar traject niet kan houden en een fout maakt. Garibaldi probeert in het gat te glippen, maar Canapino gebruikt zijn zweep en creëert ruimte. Nicchio, Torre en Bruco zitten op een zakdoek. Langs de binnenkant neemt Margiacchina de leiding, Nicchio weet zijn twee rivalen te verslaan.

Onmiddellijk na de race zijn er enkele momenten van grote spanning. Porcino verneemt dat het geld van Torre niet in beslag genomen was en dat dit deel uitmaakte van een ‘politieke’ manoeuvre dat opgezet was om de overwinning van Torre te voorkomen.

oca pantera lupa torre tartuca aquila chiocciola nicchio bruco istrice

Aangeboden paarden

1 Lina 2 sauro del Vannini
3 morella del Mariottini 4 morello del Fiaschi
5 baia dell’Anichini 6 baia chiara del Donatelli
7 Gina 8 storno del Rocchigiani
9 baia del Beligni 10 sauro del Fregoli
11 morello di B.Brandani 12 baia del Gazzei
13 sauro del Franci 14 Fiorello
15 Tripoli 16 Margiacchina
17 morella del Tordini 18 Giacca
19 baia zaino del Gazzei 20 baia del Sammicheli
21 baio del Torrini

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 7 Gina 1 14 Fiorello
2 1 Lina 2 4 morello del Fiaschi
3 10 sauro del Fregoli 3 21 baio del Torrini
4 11 morello di B.Brandani 4 2 sauro del Vannini
R 6 baia chiara del Donatelli R 3 morella del Mariottini
3° Batteria 4° Batteria
1 16 Margiacchina 1 18 Giacca
2 8 storno del Rocchigiani 2 15 Tripoli
3 5 baia dell’Anichini 3 13 sauro del Franci
4 9 baia del Beligni 4 20 baia del Sammicheli
R 12 baia del Gazzei 5 17 morella del Tordini
R 19 baia zaino del Gazzei
Batteria di Recupero
1 7 Gina
2 10 sauro del Fregoli
3 2 sauro del Vannini
4 20 baia del Sammicheli
5 17 morella del Tordini
R 3 morella del Mariottini

Assegnazione

1 1 Lina Bruco
2 7 Gina Torre
3 10 sauro del Fregoli Pantera
4 11 morello di B.Brandani Tartuca
5 13 sauro del Franci Istrice
6 14 Fiorello Lupa
7 15 Tripoli Oca
8 16 Margiacchina Nicchio
9 18 Giacca Chiocciola
10 21 baio del Torrini Aquila

Prove

Il Palio

2 luglio 1928 14 settembre 1928