18 agosto 1907

Verslag

Lupa wint laatste Palio met cavalli scossi

De laatste koers met peretta; een voorwerp met scherpe punten die de paarden aanspoorden te lopen gezien ze zonder fantino en dus scosso liepen. Deze werd gehouden op 18 augustus 1907. Alles ging twee ronden goed tot plots een een paard in de San Martino stopte. Bijna alle andere paarden imiteerden hem.

Alleen de paarden van Aquila en Lupa liepen verder, en het was de laatstgenoemde die de koers won.

Zodra de koers voorbij was, kwamen er veel mensen de piste op en het was erg moeilijk om de paarden te stoppen. Ook in het midden van het plein was er paniek gezien er een paard de conchiglia was binnengedrongen.

De koers zorgde daarenboven ook voor protest van de voorzitter van de Florentijnse Vereniging voor Dierenbescherming. Hij herinnerde eraan dat dergelijke wedstrijden sinds 1884 verboden waren, en vroeg, aangezien de perette snijwonden aan de dieren veroorzaakten en daardoor ongewoon lijden, dat ze niet langer werden georganiseerd. De burgemeester antwoordde dat hij ervoor zou zorgen dat dit nooit meer zou gebeuren en hield zijn belofte.

Gelukkig had de gevoelige Florentijnse dierenvriend de regels van de Palio niet gelezen, anders had hij zeker een hartaanval gekregen.

In hoofdstuk XXII vinden we het volgende : “om zoveel mogelijk te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met fantini en paarden zijn honden de dag van de prove en koers verboden op het plein. Als deze ronddwalen en gepakt worden door de Reali Cacciatori te paard, dan zullen ze vergiftigd en dus gedood worden”.

De Palio werd pas in 1931 erkend én toegewezen door besluit 647 van de gemeenteraad van 11 juni.

torre oca selva istrice bruco giraffa aquila lupa valdimontone onda

Assegnazione

1 Gobba Lupa
2 baio del Franci Onda
3 Stella Istrice
4 baio del Montechiari Torre
5 Stornino Selva
6 baio del Betti Aquila
7 morello del Tonini Valdimontone
8 Calabresella Oca
9 storno del Mattii Giraffa
10 baio del Semplici Bruco

Il Palio

1 Lupa
2 Onda
3 Istrice
4 Torre
5 Selva
6 Aquila
7 Valdimontone
8 Oca
9 Giraffa
R Bruco
16 agosto 1907 3 luglio 1908