2 luglio 1923

Verslag

Lupa wint na 11 jaar verrassend opnieuw de Palio met de bescheiden Baietta

De tratta maakt van Civetta een absolute favoriet; ze wachten al 30 jaar op een nieuwe overwinning en konden nog niet winnen in de twintigste eeuw. De machtige Fanfara gaat naar Castellare en wordt onmiddellijk toevertrouwd aan Cispa, de fantino met wie hij de twee koersen van 1922 won.

De andere favoriet is Giraffa met Esperta gemonteerd door Rombois, die dee voorkeur kreeg boven Memmo en Moscone die op het laatste moment overstapt naar Leocorno. Torre en Chiocciola hebben ook paarden waar je de Palio mee kan winnen, in San Marco maakt Porcino zijn debuut en vervangt hij Fulmine bij de Prova Generale.

De strategieën van deze Palio bewegen zich rond Chiocciola. Kapitein Leone de Grolè Virville is vastbesloten om te winnen en biedt veel geld aan alle contrade. Alleen Lupa lijkt terughoudend om het aanbod van Chiocciola te accepteren en legt zelf een behoorlijk bedrag op de plaat om te winnen.

Bij de start komt Aquila als eerste uit de touwen, met Picino die altijd goed start. Alle favorieten starten goed, behalve Giraffa. Ook Lupa begint zeer goed vanuit de positie van rincorsa. De eerste San Martino wordt genomen met een compacte groep onder leiding van Civetta, gevolgd door Torre, Chiocciola, Lupa en Aquila die verder afglijden na een briljante start.

Lupa en Chiocciola hebben contact, de jonge Porcino blijft wat hangen; hetzelfde lot wacht Rancani bij Torre. In de tweede ronde volgt het beslissende duel tussen Civetta en Lupa die, met Chiocciola buiten spel, strijden om de overwinning.

Cispa en Fanfara lijken duidelijk superieur aan het duo van Lupa, maar desondanks geeft Pirulino niet op en blijft het duel duren. In de derde Casato komt Lupa dichtbij en voert het een beslissende aanval uit. Niet in staat om te reageren laat Cispa zich verrassen door Pirulino op de bescheiden Baietta. Lupa wint verrassend de Palio.

Onmiddellijk na de Palio begint een gewelddadige vechtpartij tussen chiocciolini en lupaioli, terwijl Cispa zichzelf ternauwernood redt van de woede van civettini die woedend zijn op hun fantino omwille van zijn op zijn minst verdachte gedrag. Er is ook heel wat controverse in de dagen na de Palio vanwege de aanzienlijke kosten die Lupa maakte om te winnen.

bruco torre drago onda giraffa chiocciola lupa leocorno aquila civetta

Aangeboden paarden

1 sauro del Magnelli 2 Baietta
3 baio del Venturini 4 Esperta
5 morella del Mori 6 sauro del Busisi
7 baio marrone del Furi 8 baia del Cioli
9 storno del Furi 10 morella del Tognazzi
11 baio del Merlotti 12 baia bruciata del Mariottini
13 baia chiara del Betti 14 baia del Mantovani
15 Fanfara 16 sauro del Franci

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 16 sauro del Franci 1 15 Fanfara
2 9 storno del Furi 2 2 Baietta
3 14 baia del Mantovani 3 6 sauro del Busisi
4 13 baia chiara del Betti 4 1 sauro del Magnelli
R 12 baia bruciata del Mariottini R 8 baia del Cioli
3° Batteria
1 4 Esperta
2 11 baio del Merlotti
3 3 baio del Venturini
4 7 baio marrone del Furi
5 5 morella del Mori
R 10 morella del Tognazzi

Assegnazione

1 2 Baietta Lupa
2 3 baio del Venturini Aquila
3 4 Esperta Giraffa
4 6 sauro del Busisi Torre
5 7 baio marrone del Furi Chiocciola
6 8 baia del Cioli Drago
7 9 storno del Furi Leocorno
8 13 baia chiara del Betti Bruco
9 14 baia del Mantovani Onda
10 15 Fanfara Civetta

Prove

Il Palio

16 agosto 1922 16 agosto 1923