2 luglio 1936

Verslag

Giraffa wint de Palio dell’Impero en wordt Imperiale

Op 29 juni 1936 werd het ritueel om de paarden te verloten voor het eerst op de Piazza uitgevoerd en vooral opnieuw openbaar, zoals het ook in het begin was. Het was de Podestà, burgemeester, van Siena Fabio Bargagli Petrucci die dit opnieuw installeerde. In een gemeentelijke resolutie van 22 juni 1936 staat dat “de verloting van de paarden aan de deelnemende contrade zal uitgevoerd worden voor het Palazzo Pubblico”. In dezelfde resolutie werd besloten dat de dag van de tratta de vlaggen van de 10 contrade die zouden deelnemen worden uitgehangen aan de ramen van het stadhuis. De loting zelf zou voorafgegaan én afgesloten worden door het geschal van de trombetti di palazzo. Er werd een podium gezet voor het stadhuis zodat het publiek alles makkelijk kan volgen. Er werd ook bepaald dat voor het podium de 10 barbaresci moeten plaatsnemen gekleed in “oude kostuums”.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Palio kunnen we spreken van een Palio-bis. Het zijn immers exact dezelfde 10 contrade die deelnemen aan deze Palio als die van augustus 1925. De Palio is gewijd aan de verovering van het rijk van Oost-Afrika. De winnende contrada zal de titel imperiale krijgen en op de drappellone van Bruno Marzi staat de handtekening van koning Vittorio Emanuele.

De beste paarden gaan naar Oca en Giraffa. In Fontebranda kiest men voor Pietrino om Folco te berijden. In Provenza wordt gekozen voor de ervaring van Bovino op Ruello. Deze vervangt op de Prova Generale Porcino omdat deze laatste verdacht werd van mogelijk verraad.

De twee favorieten vertrekken niet bij de eersten. Giraffa wordt gehinderd door Leocorno met de oude Bubbolo die zijn dertigste en laatste Palio rijdt. Chiocciola en Pantera draaien als als eerste in San Martino. In de Casato botsen Sgonfio en Boccaccia. De fantino van Pantera valt, Giraffa profiteert en neemt de leiding.

De tweede ronde begint met de Giraffa op kop, gevolgd door Chiocciola en Oca. In San Martino remt Boccaccia de formidabele comeback van Pietrino en Folco af. Voor Oca verdwijnen de kansen op een bijna zekere overwinning.

Ondertussen duwt Bovino, volgens velen dronken, Ruello tot het uiterste. De fantino verliest zijn zweep en zijn helm zakt voor de ogen. Daarenboven verliest hij zijn evenwicht en wordt hij gedwongen zich vast te klampen aan de nek van het paard. Desondanks blijft Bovino te paard en wint hij zijn tweede Palio voorafgaand aan Chiocciola en Oca. Derde succes op rij voor de grijze Ruello, de vijfde van zijn carrière.

Giraffa aan het feest maar elders krijgt de Palio een geweldadig staartje. Tussen Chiocciola en Pantera worden klappen uitgedeeld maar het zijn vooral de razende ocaioli die Pietrino straffen voor zijn zwakke prestatie.

valdimontone selva chiocciola onda bruco oca drago giraffa leocorno pantera

Aangeboden paarden

1 morella del Fabbri 2 Masina
3 Aquilino 4 Rosetta
5 Folco 6 Fanfulla
7 Pippo 8 Ruello
9 Dina 10 Melisenda
11 Pino 12 baio bruciato del Neri
13 grigia moschettata del Brandani 14 Norina
15 baia scura del Brandani

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 5 Folco 1 8 Ruello
2 3 Aquilino 2 11 Pino
3 4 Rosetta 3 7 Pippo
4 6 Fanfulla R 9 Dina
R 1 morella del Fabbri
3° Batteria
1 2 Masina
2 10 Melisenda
3 14 Norina
4 12 baio bruciato del Neri
5 13 grigia moschettata del Brandani
R 15 baia scura del Brandani

Assegnazione

1 2 Masina Selva
2 3 Aquilino Drago
3 4 Rosetta Valdimontone
4 5 Folco Oca
5 7 Pippo Bruco
6 8 Ruello Giraffa
7 9 Dina Pantera
8 10 Melisenda Chiocciola
9 11 Pino Onda
10 14 Norina Leocorno

Prove

Il Palio

Beelden

16 agosto 1936 16 agosto 1935