28 settembre 1902

Verslag

Picino wint zijn eerste Palio, tevens de eerste Straordinari van de eeuw

De eerste Palio Straordinario van de eeuw wordt gehouden omwille van “XIII Congresso della Società Dante Alighieri” en begint tenmidden van controverse. Slechts veertien Contrade geven hun steun en willen deelnemen. Aquila, Drago en Leocorno weigeren deelname. Istrice beslist pas op de laatste moment om deel te nemen.

Het niveau van de paarden is erg hoog, de beste gaan naar Torre, Montone en Oca. Verder ook goede kansen voor Pantera en Chiocciola. Veel fantini wisselen dan ook van contrada tijdens de prove. Nicchio en Pantera wisselen van fantino, Oca laat Bozzetto naar Civetta gaan en kiest voor debutant Tonchio.

Chiocciola en Istrice proberen elk vier fantini; Zaraballe rijdt prove voor drie contrade maar staat te voet de dag van de Palio. De prove tonen de superioriteit van het paard van Montone. Het is dan ook Montone die de dag van de Palio als eerste starten, gevolgd door Torre, Pantera, Istrice en Nicchio. Chiocciola, die de start geven stopt tussen de touwen.

Picino leidt de koers in alle rust. In de eerste Casato komt Oca, die aan een uitzonderlijke comeback bezig waren, ten val.

Met de Montone aan kop, hindert Pantera Torre op vastberaden wijze. Scansino voorkomt zo dat Popo Picino kan achtervolgen. Montone wint voor Torre en Pantera. Het is de eerste overwinning voor Picino op tweeëntwintigjarige leeftijd.

Na de koers gaan veel torraioli naar Stalloreggi om Scansino, het idool van de cappotto van 1896, te “straffen”. Er volgt een vuistgevecht met de panterini die hun fantino beschermen.

chiocciola onda oca istrice nicchio civetta pantera torre giraffa valdimontone

Assegnazione

1 baio del Carmignani Chiocciola
2 baio del Neri Onda
3 baio del Chelli Oca
4 baio del Bottacci Istrice
5 storno del Ciacci Nicchio
6 baio del Cambrini Civetta
7 baio stella in fronte Pantera
8 baio del Bellini Torre
9 morello di Del Giovane Giraffa
10 saura con fiore in fronte Valdimontone

Prove

Il Palio

16 agosto 1902 2 luglio 1903