Overzicht
NaamMario Cottone
Geboortedatum02/07/1960
GeboorteplaatsBronte
Debuut16 augustus 1984
Laatste2 juli 1989
Totaal gereden7
Totaal gewonnen1
% overwinningen14%

Info

Truciolo is ondanks zijn korte carriere toch in de hoofden én harten van de contradaioli gebleven omwille van één van de meest sensationele prestaties van de afgelopen decennia. Mario Cottone werd geboren in Sicilië, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Asti. In augustus 1983 arriveerde hij in Siena en debuteerde tijdens de tratta op Paperone. Na de overwinning in de Palio van Legnano het jaar daarop kreeg hij een kans bij Pantera in augustus 1984. Hij debuteerde op Diciosu de Zamaglia en kreeg de bijnaam Truciolo  omwille van zijn lang, krullend, blond haar dat heel hard leek op houtsnippers (trucioli di legno).

Het debuut van Truciolo was echter van korte duur en stopte al in de eerste Casato waar hij samen met enkele andere contrde ten val kwam. Zijn onwaarschijnlijke overwinning in Asti deed iedereen verstommen van verbazing : na een knappe koers waarin hij door zweepslagen terrein wint verslaat hij de grote legendarische Aceto. Giraffa is gecharmeerd en haalt hem terug naar Siena. In augustus 1986 arriveerde het “minipaard” Fenosu in Via delle Vergini. Het wordt beschouwd als een geweldig paard maar niet sterk genoeg ten opzichte van andere aanwezigen Vipera, Figaro en Brandano. De kleine Fenosu slaagde erin om als eerste uit de touwen te komen. Al snel ontdoet hij zich van toenmalig rivaal Bruco. Ook de aanvallen van Lupa met Aceto op Brandano en Torre met Vipera en Cianchino kan hij pareren. Hij wint op die manier zijn eerste en enige Palio.

De relatie met de Giraffa wordt verder gezet in de Straordinario van september wanneer hij op Amore rijdt. De paal in de Casato gooit echter roet in het eten en de droom van Giraffa komt tot een einde in de tweede San Martino. In juli ’87 vinden we hem opnieuw bij Giraffa op de bescheiden Marilù. Tijdens de tweede prove valt hij bij de start. De merrie blesseert zich en wordt gedwongen om de andere prove over te slaan. De Palio zelf is een koers achterin. In juli een jaar later gaat hij naar Civetta omdat deze de sterkere Figaro hebben. Hij rijdt een kleurloze koers met zwartgekleurde haren. Legendarisch zijn de beelden in een Engelse documentaire (Four Days in The Summer – 52.51) waarin je de contradaioli van Civetta kunt zien die hun ontevredenheid uiten op de onfortuinlijke fantino. Ook in augustus rijdt hij een kleurloze koers, bij Giraffa op Sole Rosso.

De laatste Palio van Truciolo was in juli 1989, bij Chiocciola op Galleggiante. De hoop van San Marco kreeg een eerste krimp nadat Chiocciola de start moest geven. Uiteindelijk kwam hij ten val in de tweede San Martino, rijdend in een uitzichtloze positie. Na 7 koersen en 1 overwinning kwam de carriere van Mario Cottone tot een einde. Hij verliet Siena tot hij in augustus 1996 plots teruggeroepen werd door Pantera met als opdracht Massimino bij rivaal Aquila te stoppen. Na twee prove koos Pantera echter voor Spirito. Deze laatste kweet zich van zijn taak en werd voor maar liefst 20 palio’s geschorst.

Op 12 augustus 1999 reed Truciolo de prove di notte op Montea.


Beelden

Gereden Palio’s
PalioContradaCavallo
16 agosto 1984PanteraDiciosu de Zamaglia
16 agosto 1986 Giraffa Fenosu
13 settembre 1986GiraffaAmore
2 luglio 1987GiraffaMarilù
2 luglio 1988CivettaFigaro
16 agosto 1988GiraffaSole Rosso
2 luglio 1989ChiocciolaGalleggiante

Aantal gereden Palio’s per contrada

0

0

1

1

0

4/1

0

0

0

0

0

0

1

0

0

0

0

Laatste aanpassing : 2 januari 2020