16 agosto 1907

Verslag

Bruco wint zijn eerste Palio van de eeuw met Popo die bij zijn achttiende deelname opnieuw in de schijnwerpers komt te staan.

Tijdens de prove zijn er veel veranderingen van fantini. Bruco start met Popo, probeert vervolgens Nappa, Nello Magnelli en Caino, om vervolgens het vertrouwen te herstellen in de ervaren fantino uit Manciano.

Bij Drago vervangt Rancani Zaraballe die bij Torre eindigt zonder ook maar één prove gereden te hebben. Hij verving Scansino die zich blesseerde in de vierde prova. Santi Menichetti probeerde zowel bij Drago als Torre maar eindigde bij Pantera die hem verkozen boven Fulmine.

Op de ochtend van de Palio is het weer onzeker; de Provaccia wordt niet gereden en ook het doorgaan van de Palio is sterk twijfelachtig.

De Corteo Storico wordt onderbroken zodra de eerste regendruppels beginnen te vallen. Er moet gelopen worden en de fantini stappen onmiddellijk op hun paarden. Tussen de touwen zijn er maar liefst drie gebroeders Menichetti aanwezig. Zij zullen een doorslaggevende rol spelen in het resultaat van de koers.

Aquila en Oca starten het beste met respectievelijk Nappa op Calabresella en Picino op Stornino. Ze worden gevolgd door Bruco met Popo op Gobba, Istrice, Civetta en Drago met Rancani op Stella.

Deze zes contrade gaan in compacte groep richting San Martino. Aquila behoudt de kop, Bruco gaat over Oca naar de tweede plaats.

Nappa blijft aan kop, daarachter vechten Bruco en Istrice met Bozzetto. Aan het begin van de derde ronde komt Popo dicht bij Nappa, de twee broers Menichetti strijden om de overwinning.

In de laatste Casato draait Nappa opvallend breed, Popo heeft de ruimte om te passeren en Bruco wint de Palio met dank aan Kapitein Giulio Frati die persoonlijk alle kosten van de overwinning draagt.

Na de Palio ontstonden er veel controverses over het gedrag van de gebroeders Menichetti. Velen zijn ervan overtuigd dat Nappa en Santi hebben geprobeerd de overwinning van Popo op alle mogelijke manieren te begunstigen.

Naar aanleiding van deze feiten besluit de gemeenteraad om artikel 78 bis aan het reglement toe te voegen. Hierin staat dat het verboden is dat twee of meer familieleden aan de start van de Palio staan. Deze regel zou in voege blijven tot 1972.

bruco nicchio civetta drago pantera oca istrice tartuca aquila torre

Assegnazione

1 Gobba Bruco
2 baio del Franci Nicchio
3 storno del Mattii Civetta
4 Stella Drago
5 morello del Tonini Pantera
6 Stornino Oca
7 baio del Betti Istrice
8 baio del Semplici Tartuca
9 Calabresella Aquila
10 baio del Montechiari Torre

Prove

Il Palio

2 luglio 1907 18 agosto 1907