Nappa

Overzicht

Naam Alfonso Menichetti
Geboortedatum 23/04/1880
Geboorteplaats Manciano
Debuut 2 juli 1901
Laatste 16 augustus 1921
Totaal gereden 30
Totaal gewonnen 6
% overwinningen 20%

Info

Alfonso Menichetti werd geboren in Manciano, in de provincie van Grossetto. Hij komt uit een echt Palio-fantini-nest. Zijn vader was Girolamo Menichetti, beter bekend als Girolametto die 7x de palio reed. Ook zijn broers reden de Palio : Santi reed 2 Palio’s, Ermanno (bekend als Popo) reed er 19 waarvan hij er 2 kon winnen. In 1908 werd hij geschorst voor het leven omdat hij een ronde wachtte op Oca om deze de overwinning af te nemen.

Hij start zijn carriere wisselvallig. Bij zijn vierde deelname wint hij voor Pantera. Twee jaar later voor de toenmalige bondgenoot van Pantera : Aquila.

In 1907 schreven de broers Menichetti geschiedenis. Ermanno (Popo) reed voor Bruco, Santi bij Pantera en Alfonso (Nappa) voor Aquila. De strategie van de broers was om Popo te laten winnen. De twee andere hielden zich bezig met het hinderen van andere fantini. Nappa, die aan kop reed liet vervolgens schaamteloos zijn broer voor die dan kon winnen zoals afgesproken.  Artikel 78 bis werd daarna toegevoegd aan het Reglement waardoor twee of meer familieleden niet meer tegelijk konden deelnemen aan de Palio (later werd dit weer herzien).

In 1908 liepen Popo en Nappa samen de derde en vierde oefenrit waarna de stad ingreep en Nappa uitsloot (conform het nieuwe reglement). In augustus nam hij wraak door te winnen voor Valdimontone.

In 1911 won hij vervolgens voor Chiocciola om in 1912 een persoonlijke Cappotto te winnen voor Bruco en later Lupa. Na de oorlog reed hij nog enkele koersen zonder succes. Bij zijn laatste koers , augustus 1921, reed hij voor de 12e x voor Aquila. Ondanks het feit dat Aquila en Oca toen alleaten waren hindert hij Oca tijdens de koers om zo zijn eeuwige rivaliserende fantino Picino van de overwinning te houden. Na die koers blaast Oca zijn alleaatschap met Aquila op.

Nappa overleed in Rome in 1923, op 43-jarige leeftijd. Slechts een jaar na de dood van zijn broer Ermanno (Popo).

Documentaire

Gereden Palio's

Aantal palio's gereden per wijk

aquila 12/1 bruco 1/1 chiocciola 4/1 civetta 0 drago 0
giraffa 0 istrice 1 leocorno 1 lupa 3/1 nicchio 0
oca 0 onda 2 pantera 2/1 selva 0 tartuca 0
torre 0 valdimontone 4/1
Laatste aanpassing : 8 december 2020