16 agosto 1908

Verslag

Favoriet Valdimontone wint de Palio zes jaar na de vorige overwinning

Montone is de absolute favoriet van deze Palio met de oersterke Stella en de terugkerende Nappa die vastbesloten is om te winnen. Selva heeft Calabresella weer in zijn stal en Leocorno kiest voor Pioviscola op Gobba.

Oca geeft vertrouwen aan debutant Rombois en geeft Picino aan Istrice, maar bij de derde prova raakt de fantino uit Ronciglione geblesseerd en wordt hij vervangen door de oude Tabarre. Lupa kiest voor Pallino en laat Il Rosso aan Selva die Martellino laten gaan.

De mossa is erg verwarrend. Istrice valt over de koord. Onda start als eerste met de teruggekeerde Fulmine. Oca, Lupa, Montone en Leocorno volgen. In San Martino heeft Onda nog steeds de kop, Pallino botst tegen Rombois en duwt hem richting matrassen. Achterin delen Tartuca en Chiocciola gewelddadig zweepslagen uit. Testina geeft Chiccone geen kans om te ontsnappen.

Montone neemt de koppositie over ter hoogte van de Palco delle Compase en zal niet meer breken. De Palio kent geen verhaal meer en Nappa behaalt zijn derde overwinning. Onda is tweede. Stella wint een persoonlijke cappotto.

Na achtendertig optredens stopt de carrière van Francesco Ceppatelli, bekend als “Tabarre“, en fantino uit Volterra. Hij is één van dé hoofdrolspelers uit de late negentiende eeuw en won maar liefst 10 keer in vijftien deelnames tussen juli 1888 en juli 1895; een ongezien gemiddelde.

onda selva giraffa lupa chiocciola leocorno valdimontone oca tartuca istrice

Assegnazione

1 baio del Franci Onda
2 Calabresella Selva
3 baio del Forconi Giraffa
4 storno del Neri Lupa
5 storno del Fiaschi Chiocciola
6 Gobba Leocorno
7 Stella Valdimontone
8 baio del Semplici Oca
9 storno del Mattii Tartuca
10 storno del Mattii Istrice

Prove

Il Palio

3 luglio 1908 4 luglio 1909