16 agosto 1919

Verslag

Selva wint één van dé meest geweldadige Palio ooit

Deze Palio wordt nog steeds herinnerd vanwege zijn zeer gewelddadige en zelfs bloederige gebeurtenissen.

De tratta maakt Bruco topfavoriet met de winnende combinatie van juli; Cispa op Giacca. Ook Selva en Tartuca met Stellina en Scodata worden genoemd als favoriet.

Selva, gretig om te winnen, gaat onmiddellijk op zoek naar Bubbolo, die in juli in Vallepiatta reed. De fantino gaat echter liever naar Tartuca en door deze beslissing komen de eerste wrijvingen die al snel hoger oplopen door gebeurtenissen in de Palio van juli. De relaties tussen Bubbolo en Barbaresco Galvani zijn zeer gespannen nadat Bubbolo de selvaiolo een miserabele fooi gegeven had. Selva heeft grote moeite om een fantino te vinden; ook in de andere contrade zien we veel wissels.

We komen aan bij de Provaccia met grote favoriet Tartuca. Selva, die eerst Chiccone geprobeerd hebben, verschijnen met Randellone die uit Pantera overkomt. Randellone zoekt direct nauw contact met Bubbolo; de fantino van Selva probeert de rivaal onmiddellijk te provoceren.

De paarden vertrekken, het gevecht tussen Bubbolo en Randellone wordt heftiger. In de derde Casato stappen de twee van hun paard ​​en beginnen te vechten; al snel zijn ook de selvaioli en tartuchini betrokken bij het gevecht. De beslissingen van de autoriteiten zijn onmiddellijk en zeer streng : beide fantini worden gediskwalificeerd. Selva en Tartuca hebben geen fantino enkele uren voor de Palio.

Selva sluit onmiddellijk een akkoord met Moro, die geen na drie prove bij Nicchio geen kans kreeg. Hieruit bleek dat Randellone’s provocatie tegen Bubbolo opzettelijk was met als doel de hoofdantagonist voor de overwinning uit de weg te ruimen. Tartuca vertrouwt op Picino, die geen kans kreeg bij Oca, ondanks het feit dat hij in juli met hetzelfde paard bij Chiocciola reed.

Alles lijkt weer normaal te worden, maar Bubbolo is woedend. In het gezelschap van enkele familieleden gaat hij naar Selva op zoek naar Randellone die echter al verdwenen is. Een discussie loopt al snel uit de hand en mondt uit in een gewelddadige strijd. Aan de ene kant staan enkele selvaioli, aan de andere kant de “clan” van Bubbolo. Er worden stokken en messen bovengehaald en in de strijd wordt de fantino geraakt door een mes.

Bubbolo valt op de grond in een plas bloed. De vechtpartij wordt afgebroken, ook omdat de Palio voor de deur staat. Terwijl Bubbolo in het ziekenhuis vecht voor zijn leven komen de contrade tussen de touwen. De problemen zijn aanzienlijk, de mossiere kan geen goede uitlijning vinden en opent maar liefst drie enveloppen.

Drago start als eerste, gevolgd door Selva; Chiocciola hindert Tartuca met zweepslagen. In San Martino neemt Moro het commando over met Stellina. Drago kan niet meer volgen. Picino ontsnapt aan de zweepslagen van Nappa en zet de achtervolging in. De posities blijven gedurende de hele koers ongewijzigd. De achtervolging van Picino is tevergeefs; Selva wint de Palio.

Het feest in Vallepiatta wordt verstoord; nagenoeg tegelijk met de drappellone komen ook de carabinieri aan in Selva. Alle dirigenten van Selva worden opgepakt en meegenomen naar de kazerne om te getuigen. Barbaresco Galvani wordt gearresteerd, ook al is er nooit duidelijkheid gekomen over de identiteit van de echte dader van de steekpartij. Bubbolo herstelt na enige tijd en het jaar daarop keert hij terug naar Siena om de Palio te rijden.

torre pantera valdimontone drago selva chiocciola bruco tartuca oca nicchio

Aangeboden paarden

1 baio del Brandani 2 baia macchia del Becciolini
3 Stellina 4 grigia ferro del Busisi
5 sauro del Mecacci 6 baio del Fiaschi
7 baia di E.Furi 8 Giacca
9 Scodata 10 baia del Franci
11 morello del Merlotti 12 baio fiore del Mantovani

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 3 Stellina 1 9 Scodata
2 11 morello del Merlotti 2 1 baio del Brandani
3 7 baia di E.Furi 3 6 baio del Fiaschi
R 5 sauro del Mecacci R 4 grigia ferro del Busisi
3° Batteria
1 8 Giacca
2 6 baio del Fiaschi
3 2 baia macchia del Becciolini
4 12 baio fiore del Mantovani
R 10 baia del Franci

Assegnazione

1 1 baio del Brandani Chiocciola
2 2 baia macchia del Becciolini Valdimontone
3 3 Stellina Selva
4 4 grigia ferro del Busisi Torre
5 5 sauro del Mecacci Drago
6 7 baia di E.Furi Nicchio
7 8 Giacca Bruco
8 9 Scodata Tartuca
9 11 morello del Merlotti Oca
10 12 baio fiore del Mantovani Pantera

Prove

Il Palio

2 luglio 1919 17 agosto 1919