16 agosto 1921

Verslag

Oca wint de Palio door een ongeziene strategie

Het lot is gunstig voor Oca die Crognolo, zegevierend in juli, toegewezen krijgen. De paarden van Selva en Aquila lijken echter verreweg de sterkste. Selva domineert vier van de vijf gereden prove; de Prova Generale wordt niet gereden omwille van de regen. Fulmine toont een grote harmonie met zijn grijs paard dat eigendom is van Gioacchino Pianigiani, met wie hij in juli reed. De bruine paard van Aquila lijkt het snelst uit de touwen te komen en heeft een krachtige progressie.

Oca, die koste wat het kost wil winnen, begint achter de schermen te werken en weet zowel Fulmine als Nappa om te kopen.

De bewegingen van de fantini tijdens de prove zijn best interessant; Oca haalt Picino weg bij Montone en bedankt Testina voor bewezen diensten. Onda vervangt de geblesseerde Cispa door Zaraballe. Pantera rijdt alleen de prima prova met Zaraballe maar zal de Palio rijden met Randellone op het geblesseerde paard.

Selva start het beste, gevolgd door Oca en Aquila die wat blijft hangen om Pantera te trakteren op zweepslagen.

Al in San Martino neemt de Oca de leiding, Fulmine en Nappa beginnen het plan om Picino te laten winnen in praktijk te brengen. De fantini van Aquila en Selva doen alles behalve hun paarden aansporen en doen alsof ze zich vervelen, wat Oca enorm ten goede komt.

Picino spoort Crognolo kalm aan, Aquila gaat naar de tweede plaats, terwijl Selva in de tweede Casato valt. In de groep remt Nicchio de poging van Torre om terug te komen af met zweepslagen. Op de laatste plaatsen zien we Drago en Tartuca mekaar zweepslagen geven.

Oca rijdt richting overwinning met Nappa die de posities van de achtervolgers controleert.

In Aquila is de teleurstelling aanzienlijk, Nappa wordt op het nippertje gered van een lynchpartij. Kapitein Silvio Griccioli protesteert heftig bij de autoriteiten en roept een voorbeeldige straf op voor de fantino die twaalf keer heeft gereden voor zijn contrada. Nappa weet, onder de bescherming van de ocaioli te verdwijnen en beëindigt zijn lange carrière op een roemloze manier, na dertig koersen en zes overwinningen.

Grote ontevredenheid ook in Selva; na twee dagen wordt een vergadering bijeengeroepen waarin ook fantino Fulmine wordt uitgenodigd om uitleg te geven over zijn gedrag. Net op het punt dat Fulmine wil spreken, stormt een grote groep ocaioli de zaal binnen. Ze zijn gewaarschuwd door de vrouw van de fantino. De spanning loopt erg hoog op, er zijn mensen gewapend en er breekt bijna een hevig gevecht uit. Fulmine verlaat Selva onder de bescherming van Oca en er ontstaat een lange periode van spanning tussen de twee contrade.

drago valdimontone tartuca pantera nicchio oca selva onda torre aquila

Aangeboden paarden

1 baia scura del Cambi 2 sauro del Magnelli
3 Crognolo 4 morello bruciato del Furi
5 baia del Gracci 6 morella del Neri
7 baio del Franci 8 grigia chiara del Pianigiani
9 Lola 10 morello zaino del Mattii
11 baia del Brandani 12 saura del Brandani
13 baio del Tordini 14 baio del Brecchi
15
saura striscia del Mariani
16
saura cieca del Mariani
17 saura dei f.lli Pepi

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 9 Lola 1 7 baio del Franci
2 3 Crognolo 2 13 baio del Tordini
3 2 sauro del Magnelli 3 14 baio del Brecchi
R 12 saura del Brandani 4 8 grigia chiara del Pianigiani
R 4 morello bruciato del Furi
3° Batteria 4° Batteria
1 17 saura dei f.lli Pepi 1 6 morella del Neri
2 15
saura striscia del Mariani
2 1 baia scura del Cambi
3 5 baia del Gracci 3 10 morello zaino del Mattii
R 11 baia del Brandani R 16
saura cieca del Mariani

Assegnazione

1 2 sauro del Magnelli Onda
2 3 Crognolo Oca
3 4 morello bruciato del Furi Pantera
4 7 baio del Franci Tartuca
5 8 grigia chiara del Pianigiani Selva
6 9 Lola Drago
7 12 saura del Brandani Aquila
8 13 baio del Tordini Nicchio
9 14 baio del Brecchi Valdimontone
10 17 saura dei f.lli Pepi Torre

Prove

Il Palio

2 luglio 1921 2 luglio 1922