16 agosto 1938

Verslag

Chiocciola wint 44ste Palio, Tripolino zijn 6e en laatste.

In een notitie van 2 augustus 1938 lezen we dat de Podestà (burgemeester) bij wijze van experiment had besloten de rincorsa in de daaropvolgende Palio van augustus te elimineren en de tien deelnemers naast elkaar achter het touw te laten plaatsvinden. Deze beslissing werd onmiddellijk aangevochten door de kapiteins, in het bijzonder Busisi. Er werd besloten om te experimenteren tijdens de prove en dan indien het succesvol zou zijn te herhalen tijdens te Palio zelf. De geschiedenis leert ons dat het experiment kennelijk niet de door de Podestà gehoopte resultaten heeft opgeleverd.


Pantera en Tartuca zijn de grote favorieten van deze Palio met de gebruikelijke toppaarden uit die tijd : Folco en Ruello. Ook Nicchio en Montone hebben goede kansen, respectievelijk met Aquilino en de zeer snelle GiacchinoAquila herenigt voor de vierde keer het duo Porcino en Caterina.

De regen zorgt voor afgelasting van de prima prova. Vooral bij Pantera en Nicchio, twee favorieten, zien we veel beweging in keuze van fantini. In Stalloreggi beginnen ze met Smania, dan komt Pietrino die al snel valt voor het geld van Chiocciola. Uiteindelijk vervangt Pantera hem door Bubbolino die overkomt van Giraffa die voor Donatino kiezen. In Pispini zien we de eerste drie prove Cartone. Deze wordt vervangen door Napoletano en uiteindelijk door Bovino. Bij Torre vervangt Smania Sgonfio bij de Provaccia.

Bij het buitenkomen van de Entrone herinnert Tripolino, die op de bescheiden Sansano zit voor Chiocciola, zijn collega’s eraan dat hij wil willen, ondanks het feit dat hij niet veel geld ter beschikking heeft…

Nicchio start het best, gevolgd door Chiocciola die de leiding overneemt in de eerste San Martino.

Bovino blijft Tripolino achtervolgen, maar aan het begin van de tweede ronde moet Nicchio plaatsmaken voor Pantera en Montone. De verrassende Sansano vliegt over de tufo. Achter hem volgen Folco en Giacchino. De andere favoriet Ruello wordt door Ganascia naar de vierde plaats geleid. Ze kunnen Sansano echter niet meer bedreigen.

Chiocciola knoopt na twaalf jaar terug aan met een overwinning in een Palio waar rivaal Tartuca de grote favoriet was. Tripolino wint hiermee een persoonlijke cappotto die samenvalt met zijn zesde en laatste overwinning in slechts 13 tot dan toe gereden koersen.

De boze tartuchini beschuldigen Ganascia ervan niet te hebben gedaan om de overwinning van Chiocciola tegen te houden. Tussen de Contrada di Castelvecchio en de fantino uit Monticello Amiata breekt op deze wijze een relatie die onafscheidelijk leek na de overwinningen in 1930 en de cappotto in 1933.

torre nicchio giraffa chiocciola aquila pantera valdimontone istrice tartuca leocorno

Aangeboden paarden

1 Aquilino 2 Sansano
3 Pollino 4 Folco
5 Sauro scuro striscia in fronte 6 Masina
7 grigio pomellato del Tozzi 8 Valerio
9 Ruello 10 Giacchino
11 Girardengo III 12 baia del Piccioli
13 Caterina

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 4 Folco 1 6 Masina
2 1 Aquilino 2 8 Valerio
3 2 Sansano 3 5 Sauro scuro striscia in fronte
R 3 Pollino R 7 grigio pomellato del Tozzi
3° Batteria
1 13 Caterina
2 9 Ruello
3 11 Girardengo III
4 10 Giacchino
R 12 baia del Piccioli

Assegnazione

1 1 Aquilino Nicchio
2 2 Sansano Chiocciola
3 3 Pollino Torre
4 4 Folco Pantera
5 6 Masina Giraffa
6 8 Valerio Leocorno
7 9 Ruello Tartuca
8 10 Giacchino Valdimontone
9 11 Girardengo III Istrice
10 13 Caterina Aquila

Prove

Il Palio

2 luglio 1939 2 luglio 1938