16 agosto 1939

Verslag

De Contrada della Torre wint de Palio opnieuw na 29 jaar

Dit is de laatste Palio voor de lange onderbreking als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

Het lot is Civetta met Ruello en de twee contrade die het langst wachten op een nieuwe overwinning, Torre en Selva, goed gezind. In Salicotto zie ze Giacchino komen, een zeer snel paard, en afstammeling van Gobba di Vescona. Ganascia rijdt voor de eerste keer in de kleuren van Torre. Selva krijgt Folco toebedeeld die toevertrouwd wordt aan Tripolino, de beste fantino van het moment.

Torre is vastbesloten om te winnen en deze keer lijkt het, in tegenstelling tot veel eerdere gelegenheden, ook te worden begunstigd door externe factoren. Aan de vooravond van de Palio werd een vergadering bijeengeroepen door de prefetto van Siena Donato Mendia. In aanwezigheid van de fantini en vele kapiteins van de contrade, werd de wens om Torre te laten winnen expliciet kenbaar gemaakt. Dit omwille van politieke redenen gezien het ‘rood’ van Torre niet goed onthaald zou worden door de fascisten die liever de tricolore kleuren van Oca zien. De Palio zou de geschiedenis ingaan als de Palio del Mendia.

De ochtend van de koers verloopt zeer gespannen. Torre stuurt Pompeo Furlanich om de Provaccia te rijden uit angst voor ongelukken. Om dezelfde reden laat Onda zijn eigen barbaresco, Italo Pisani detto “Sbrinde” rijden.

Onmiddellijk na de provaccia wordt Bubbolino, de fantino van Civetta en één van de weinige die niet bereid is Torre te begunstigen, met onmiddellijke ingang gediskwalificeerd. Een paar uur voor de Palio heeft Civetta geen fantino en moeten ze hun toevlucht nemen tot Bovino. De spanning neemt toe, het lijkt erop dat Oca, Selva en Civetta zich willen terugtrekken uit de koers. Ruello wordt verstopt in Castellare. Uiteindelijk, na lang overleg doen alle tien de contrade mee.

Torre start als een raket, gevolgd door Bruco en Aquila. Civetta, Selva, Drago en Oca starten minder goed. Boccaccia deelt zweepslagen uit aan Tripolino.

Ganascia en Giacchino vliegen over de tufo. Selva probeert een inhaalbeweging in te zetten maar wordt opgehouden door zweepslagen van Cittino en Bovino.

Torre zet zijn triomfantelijke galop ongestoord voort, Ganascia wint net zoals het honderd jaar eerder voor Torre. Toen was het de legendarische Gobbo Saragiolo.

Na negenentwintig jaar wint Torre opnieuw de Palio. In 1910 was het Moro die Salicotto vreugde bracht, nu zijn zoon Ganascia.

Het feest van Torre wordt al snel gestopt door de eerste tekenen van de oorlog. De officiële vieringen vinden zes jaar later plaats wanneer de Palio hervat wordt na de Tweede Wereldoorlog.

bruco onda civetta oca selva drago lupa aquila pantera torre

Aangeboden paarden

1 Aquilino 2 Argo II
3 Girardengo III 4 Ruello
5 Folco 6 Masina
7 Giacchino 8 Ero
9 Falco 10 Gina
11 Stella 12 Sauro traccia fiore in fronte

Batterie

1° Batteria 2° Batteria
1 5 Folco 1 6 Masina
2 3 Girardengo III 2 4 Ruello
3 11 Stella 3 2 Argo II
R 9 Falco R 10 Gina
3° Batteria Batteria di recupero
1 1 Aquilino 1 2 Argo II
2 7 Giacchino 2 8 Ero
3 8 Ero 3 10 Gina
R 12 Sauro traccia fiore in fronte R 12 Sauro traccia fiore in fronte

Assegnazione

1 1 Aquilino Aquila
2 2 Argo II Bruco
3 3 Girardengo III Drago
4 4 Ruello Civetta
5 5 Folco Selva
6 6 Masina Oca
7 7 Giacchino Torre
8 8 Ero Lupa
9 9 Falco Onda
10 10 Gina Pantera

Prove

Il Palio

Beelden

2 luglio 1945 2 luglio 1939